Targi ZDROWEJ żywności
W trakcie targów promowane będą produkty naturalne a także ekologiczne metody uprawy i produkcji żywności. Imprezie towarzyszyć będą atrakcje i niespodzianki, m.in. warsztaty z pszczelarzami, warsztaty kulinarne dla dzieci oraz kącik plastyczny.
Zapowiedziało się wielu wystawców - m.in Gospodarstwo Ekologiczne z Leszczkowa pana Krzysztofa Bednarza, który w roku 2009 odebrał w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi nagrodę za pierwsze miejsce w konkursie "Najlepsze Hospodarstwo Ekologiczne w kategorii ekologia i środowisko". W tej chwili gospodarstwem zarządza córka Anna, w dalszym ciągu używając tylko metod ekologicznych do uprawy roślin – informuje pomysłodawczyni imprezy Joanna Gwizdała
Oprócz tego będą również gospodarstwa ekologiczne z produktami z pradawnych zbóż tj. makarony, kasze, płatki. - Będzie można kupić owoce z upraw ekologicznych a także soki tłoczone. Przyjadą rolnicy z wędlinami, olejami, serami kozimi, ekologiczna piekarnia oraz będzie domowe masło. Będą nawet ekologiczne kosmetyki – dodaje Gwizdała
Nie zabraknie także warsztatów dla dzieci, podczas których jak zapowiada pani Joanna dzieci przyrządzą pod okiem instruktora „coś dobrego”. - Pszczelarze też będą mieli swoje pięć minut, oprócz tego, że będzie dostępny dobry miód, prezes Koła Pszczelarskiego w Kończycach Małych dla zainteresowanych opowie dlaczego pszczoły są aż tak ważne. Oprócz tego będzie kącik plastyczny dla dzieci. Będzie się działo! – podsumowuje Joanna Gwizdała
Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej rozpoczną się o godz. 9.00 i potrwaja do 17.00. Wstęp wolny!
(red.)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.