Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Szulki dla smakoszy

Kruche i delikatne rurki z nutą cynamonu, czyli tzw. szulki to chrupiące, bożonarodzeniowe słodycze popularne na Zaolziu. Równie często można je spotkać zarówno po polskiej, jak i czeskiej czy słowackiej stronie granicy. Ich miłośnicy podkreślają, że szulki najlepsze są jeszcze gorące. Kto ich skosztuje nie zmieni zdania.
Roman Dzik ze wsi Sucha Górna w Czechach zapach szulek zna od wczesnego dzieciństwa. U nas w domu szulki piekło się zawsze i były niemal obowiązkowe na świątecznym stole. Dziś mama ma ponad 90 lat, więc tradycję pieczenia szulek przejąłem ja. I choć szulki piecze się także z okazji dużych i ważnych jubileuszy w ciągu roku, to jednak ciastka nierozłącznie związane są ze świętami Bożego Narodzenia.
 
Przepis na szulki jest prosty. Wystarczy wymieszać mleko, roztopione masło, jajka, cukier, mąkę i cynamon. Odstawić na noc, a następnie piec w specjalnym urządzeniu. Mówi Henryka Ożana z Hawierzova.

 
Po dwóch Zdrowaśkach gotowy placek trzeba bardzo szybko nawinąć na drewniany patyk i pozostawić do ostygnięcia. Smakosze nadziewają szulki bitą śmietaną. Jednak, jak podkreśla pani Henryka, takie szulki od razu trzeba zjeść, bo śmietana je zbytnio rozmiękczy. Smakołyki są również ciekawym pomysłem na prezent – mówi Roman Dzik.
 
 
Prezent tym bardziej cenny, że trudno je zrobić samemu w domu. Urządzenie do robienia szulek można kupić tylko na Słowacji i to za niemałe pieniądze, jego koszt to około 250 euro.
 
Jan Bacza
źródło: ox.pl
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: