Święto plonów oraz Dni Rybactwa w Skoczowie
Wydarzenie zainaugurują 7 września o godz. 9.00 Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych. Zachęcamy do wspólnego kibicowania przyszłym mistrzom kuchni rybnej. Rywalizować będą oni pod namiotami na płycie rynku. Ich talenty oceni profesjonalne jury.
Punktualnie o godz. 15.00 z Placu Stary Targ wyruszy korowód dożynkiwy wraz z Orkiestrą Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach. Na jego czele pojawią się w bryczkach włodarze miejscy, zaproszeni goście. Tuż po nich będzie okazja popatrzeć na reprezentantów dziesięciu skoczowskich sołectw. Z pewnością, jak co roku, zaprezentują one tematyczne scenki rodzajowe, przedstawią ciekawostki ukazujące specyfikę ich miejscowości, będą częstować cukierkami i kołaczem. W korowodzie zobaczyć będzie można dzieci i młodzież w przepięknych strojach regionalnych.
Korowód przemierzy trasę ul. Objazdową, Mickiewicza, Targową, Ustrońską i wjedzie na rynek. Występem zespołu regionalnego Jetelinka z Jaworzynki rozpocznie się estradowa część dożynkowo-rybackiego popołudnia i wieczoru w Skoczowie. Tuż po nich usłyszymy wyniki Mistrzostw w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych oraz posmakujemy dania niespodzianki z ogromnej patelni, które w międzyczasie będzie przygotowywane przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.
Wśród artystów, którzy wzbogacą skoczowiskie świętowanie należy wymienić Kapelę Polandia i zespół Nivel. Pierwsza grupa przypomni w oryginalny sposób muzyczne motywy Beskidu Śląskiego, druga natomiast zaprezentuje brzmienia muzyki świata. Pomiędzy koncertami Piotr Polak zaprosi wszystkich na pokaz kulinarny, promujący potrawy z ryb. O godz. 21.00 publiczność będzie się bawiła w rytmach znanej Kapeli Góralskiej Pieczarki.
PROGRAM skoczowskich dożynek i Dni rybactwa:
7 września 2019, Skoczów, rynek miejski
9.00 – rozpoczęcie Mistrzostw w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych
15.00 - wyjazd korowodu z Pl. Stary Targ wraz z Orkiestrą Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach
16.00 - uroczyste otwarcie, połączone z występem zespołu regionalnego Jetelinka z Jaworzynki
17.00 - ogłoszenie wyników Mistrzostw w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych,
rozdanie dania – niespodzianki z wielkiej patelni
17.30 – występ zespołu Kapela Polandia /muzyczne motywy Beskidu Śląskiego/
18.45 – pokaz kulinarny Piotra Polaka – właściciela Bistro Szara Reneta w Skoczowie
19.30 – występ zespołu Nivel /muzyka świata/
21.00 – występ KAPELI GÓRALSKIEJ PIECZARKI
Dodatkowe atrakcje: baseny z żywymi rybami, stoiska gospodarstw rybackich i KGW Gminy Skoczów.
AK/Red.
Utrudnienia podczas Ekumenicznych Dożynek (mapa):
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.