Sukces piwowara z Istebnej
Istebnianin konkursowy złoty trunek uwarzył w 2017 roku. - Piwo zakapslowane w szklanych butelkach leżało u mnie w piwnicy przez cztery lata. Od czasu do czasu je próbowałem, ale nie robiło na mnie wrażenia - leżało sobie, butelki były pokryte kurzem i pajęczynami (śmiech) - mówi w rozmowie z naszym portalem. - Dopiero w lutym lub marcu dowiedziałem się, że na tegorocznych mistrzostwach będzie kategoria porter bałtycki barrel aged, czyli dotycząca piw postarzanych w beczkach czy przy użyciu płatków dębowych. Moje się kwalifikowało, więc postanowiłem je zgłosić - dodaje.
Sikora piwowarstwem zajmuje się od ponad 10 lat. - Próbowałem różnych piw koncernowych, ale czegoś mi w nich brakowało. W sieci znalazłem kanał Tomasza Kopyry, który opowiada o piwach, zajmuje się ich degustacją oraz domowym piwowarstwem, dlatego sam też postanowiłem spróbować - przyznaje.
KR
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.