Strumień: O przedsiębiorczości wsi
Unikalne produkty rękodzielnicze, smakołyki regionalne, miejsca o szczególnym charakterze – to wszystko nadaje niepowtarzalny klimat naszemu regionowi z którego można czerpać wiele korzyści. W ramach konferencji odbyły się prelekcje, dyskusje, warsztaty, wizyty studyjne a to wszystko aby promować, wymienić się doświadczeniami i podpatrzeć dobre praktyki przedsiębiorczości. – Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że tuż za przysłowiową miedzą, możemy podpatrzeć dobre rozwiązania, które mogą być inspiracją do stworzenia własnych tego typu miejsc. Uczestnicy mogli się też uczyć podpatrując ciekawe rozwiązania z naszego regionu – mówi Anna Grygierek, Burmistrz Strumienia.
Prócz części teoretycznej, wygłoszonych prelekcji i wykładów uczestnicy konferencji wzięli udział również w wizytach studyjnych. Odwiedzili m.in. Uzdrowisko Goczałkowice Zdrój, gdzie wykorzystywana jest solanka i złoża borowiny, Koniaków, gdzie zwiedzili Centrum Pasterskie Piotra i Marii Kohutów. Uczestników konferencji ugościła również Chata na Szańcach Tadeusza Rudzkiego, a także Kozia Zagroda z Brennej, która pokazała jak można połączyć lokal gastronomiczny z tradycyjnymi góralskimi potrawami z miejscem do organizacji zajęć i warsztatów i zagrodą pasterską, którą chętnie zwiedzają turyści.
Uroczyste podsumowanie konferencji odbyło się w Agroturystyce „Gajówka”, również w Bładnicach Dolnych.
red.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.