Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Spotkanie z historią wczesnego średniowiecza: Kuchnia Słowian

Ostatnie z tegorocznych spotkań z historią wczesnego średniowiecza organizowanych na Wzgórzu Zamkowym przez Zamek Cieszyn i Grupę rekonstrukcji historycznej „Cieszyński Ród z Golęszyc” poświęcone było kuchni Słowian.

Ci, którzy zawitali w sobotę 7 lub w niedzielę 8 sierpnia na Wzgórze Zamkowe mieli okazję obserwować życie we wczesnośredniowiecznym obozowisku. I choć ognisko, na którym odtwarzający życie Słowian we wczesnym średniowieczu rekonstruktorzy gotowali dla siebie strawę było nieodłącznym elementem każdego z wakacyjnych „spotkań z historią wczesnego średniowiecza”, to w tym wypadku było tematem głównym wydarzenia. W dodatku tym razem można było nie tylko popatrzyć, jak rekonstruktorzy przyrządzają strawę na wzór tego, jak mogli to robić nasi przodkowie dziesięć wieków temu, ale także skosztować.

Głównym kucharzem obozowiska był Lajos Norbert Kania z „Gotuj z Lajosem”. Na oczach obserwujących go turystów gotował m.in. zupę szczawiową z pokrzyw czy kaszę ze skwarkami. Były też potrawy ze składników, które były dostępne zarówno dziesięć wieków temu, jak i obecnie, jednak ich połączenia dzisiaj wydają się nam całkowicie nieoczywiste. Jak ogórki gruntowe z miodem czy twaróg z cebulką, ziołami oraz miodem.

(indi)

źródło: ox.pl
dodał: indi

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2021-08-09 22:52:22
Pogromca pogromców i cwaniaczków: Nie wysilaj się srandek, marna tą prowokacja. Próbujesz teraz sam z siebie robić ofiarę?
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: