Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Smaki Wielkanocy w Zebrzydowicach

2 kwietnia w Zebrzydowicach zapachnie Świętami Wielkiej Nocy w najlepszym wydaniu. Odbędzie się tu bowiem Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc „Dorty, kołocze, krepliki i insze placki”.

To, co najcenniejsze kultura danego regionu – przekazywana jest w kuchni. Gospodynie z pokolenia na pokolenie przekazują receptury na najlepsze świąteczne smakołyki. Dlatego też celem konkursu, organizowanego w Zebrzydowicach w najbliższą sobotę – 2 kwietnia 2022r. jest kultywowanie kulinarnego dziedzictwa, prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków naszego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych i zanikających już receptur.
Konkurs odbędzie się 2 kwietnia 2022r. W Sali Widowiskowej Zamku w Zebrzydowicach. Od godz. 9.00 do 10.00 zaplanowano czas na przygotowanie stoisk, a od 10.00 do 11.00 potrwa ocena jury. Ogłoszenie wyników planowane jest na 12.00.

- Przygotowane do konkursowych zmagań potrawy i wypieki oceniane będą przez jury w dwóch kategoriach: stół wielkanocny i koszyk wielkanocny. Stół z wielkanocnymi smakołykami, może przygotować maksymalnie pięć osób. Może się tam znaleźć od trzech do pięciu rodzajów potraw, w tym obowiązkowo wypiek tradycyjny. Oceniane będą smak, jakość i wygląd potrawy, wystrój stołu, nazwy gwarowe, zgodność receptury z tradycją regionu, a w przypadku koszyków wielkanocnych – pomysłowość i oryginalność – informuje Małgorzata Guz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Zebrzydowicach.

Zwycięzcy otrzymają nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy konkursu, pamiątkowe dyplomy.

KOD

źródło: ox.pl
dodał:

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2022-03-31 16:51:09
donekT: Wśród tych „dortów, kołoczy, kreplików i inszych placków” w pierwszej kolejności nie może zabraknąć śląskiego murzyna, najbardziej charakterystycznego dla regionu wielkanocnego wypieku.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: