Smaki lata w Rudniku
Panie już od rana szykowały stoły, które uginały się pod przeróżnymi daniami. Były zarówno dania główne, różnego rodzaju mięsa, dania jednogarnkowe, sałatki, ale nie brakowało również słodyczy. Wszystko pięknie podane i zachwycająco przyozdobione. Były bukiety pełne kwiatów schyłku lata, słoiki w których zamknięte były najlepsze smaki i nieodłączny atrybut zbliżającej się jesieni, czyli różne odmiany dyń.
- Zadania były podzielone. Każda z pań z naszego koła przygotowywała jedną potrawę, albo ciasto. Postanowiłyśmy podać nasze ulubione dania i takie, które najlepiej nam wychodzą. Lubimy brać udział w tego typu kulinarnych konkursach. Wymieniamy się z innymi KGW przepisami, poznajemy nowe potrawy – przyznała w rozmowie z naszą redakcją Lidia Kubala przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Pogwizdowa.
- Dania przygotowywałyśmy w takim samym gronie co zawsze. Każda z nas wnosi coś nowego. Często wymieniamy się przepisami. Dziś w naszym wydaniu najlepszy okazał się karczek – mówiła Urszula Lebioda z Koła Gospodyń Wiejskich z Rudnika.
Prezentowane przez gospodynie potrawy tym razem oceniali dziennikarze. W skład jury weszli: Magdalena Stokłosa z Radia Bielsko, Marta Szymik z portalu ox.pl i Andrzej Drobik z Dziennika Zachodniego. To do nich należało wybranie najlepszych potraw z każdego KGW. Wybór nie było prosty – jak mówili podczas ogłoszenia wyników – ale musieli go dokonać.
- Oprócz dobrego jedzenia i pysznych deserów nie zabrakło również świeżo wyciskanych soków, które serwowały dzieci z Powszechnej Szkoły Podstawowej w Rudniku. Nasze stoisko jest dziełem projektu Piaskownica - Działaj Lokalnie. Dzieci na półkoloniach uczyły się przygotowywać zdrową żywność, soki, jogurty. Nasze soki cieszyły się dziś dużym zainteresowaniem. Całe kosze owoców i warzyw zostały rozdane w takiej postaci – przyznała Sylwia Grzebień Prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Rudnik.
W w poszczególnych kołach zwyciężyły:
KGW Brzezówka – Kaczka z jabłkami
KGW Hażlach – Żeberka w miodzie i sosie sojowym
KGW Kończyce Wielkie – Żur na wędzonce
KGW Pogwizdów – Rolada szpinakowa
KGW Rudnik – Karczek w sosie pomidorowo-majonezowym
KGW Zamarski – Ciasto Morcinek
Gospodynie z Karwiny – Karvinske Venecky
Kulinarne spotkanie gospodyń zakończyło się otwartą dla wszystkich degustacją, w której oprócz mieszkańców gminy Hażlach uczestniczyli m.in. Wójt Gminy Hażlach Grzegorz Sikorski oraz przewodnicząca Rady Gminy Bożena Bury. Swoje stoisko miała również Powszechna Szkoła Podstawowa z Rudnika, która serwowała soki i koktajle przyrządzane na bieżąco ze świeżych warzyw i owoców.
Organizatorem prezentacji kulinarnych był Gminny Ośrodek Kultury w Hażlachu wraz z Urzędem Gminy w Hażlachu.Letnia edycja prezentacji kulinarnych była zrealizowana w ramach projektu „Czech i Polak dwa bratanki” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Programu Interreg V-A Republika Czeska-Polska w ramach Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Śląsk Cieszyński – Těšínské Slezsko i budżetu państwa.
Red.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.