Ruszył cykl warsztatów gotowania w ZSEG w Cieszynie
Fartuch, obowiązkowo czapka kucharska, odpowiednie produkty i można przystąpić do gotowania. Właśnie w sobotnie dopołudnie (27.09) ruszył cykl warsztatów gotowania dla wszystkich chętnych Gimnazjalistów. Zajęcia będą odbywać się raz w miesiącu w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Pomysłodawcą tego typu zajęć jest Urszula Zwardoń, nauczycielka w cieszyńskim ZSEG. Wpadłam na pomysł, aby zorganizować tego typu zajęcia podczas wspólnego gotowania i pieczenia z moją siostrzenicą. Zaczęłam się zastanawiać, czy inne dzieci również nie byłyby zainteresowane takimi warsztatami. Spotkało się to z życzliwym przyjęciem Pani Dyrektor i postanowiłyśmy zaproponować te zajęcia gimnazjalistom – mówiła.
Zajęcia są kierowane do wszystkich młodych ludzi, którzy lubią gotować. Z warsztatów mogą skorzystać zarówno te osoby, które chciałyby zajmować się gastronomią zawodowo w przyszłości, jak i dla niezdecydowanych. Być możne właśnie dzięki tym spotkaniom odkryją w sobie żyłkę gastronoma. Myślę również, iż zdobyte tutaj umiejętności będzie można wykorzystać w domu. Chociażby gotując coś dla rodziców, czy znajomych – podkreślała Urszula Zwardoń, po czym dodała. Jest to również przyjemny sposób na spędzenie wolnego czasu i rozwijanie swoich pasji.
Zajęcia w ZSEG są bezpłatne, jednak ilość miejsc jest ograniczona. Zapisy przyjmowane są w sekretariacie szkoły, co miesiąc, przed każdymi warsztatami. W pierwszym spotkaniu uczestniczyło 10 osób, a tematem zajęć były jabłka. To są spotkania tematyczne. Dziś mamy jabłka, podczas kolejnych spotkań w roli głównej pojawi się ziemniak, ale również poświęcimy czas zupom, warzywom, deserom, czy naleśnikom. Tak więc tematy i ćwiczenia będą różnorodne. Podczas zajęć będziemy nie tylko gotować, ale również uczyć się podawać przygotowane dania. Tak, aby młodzież nabrała wprawy nie tylko w gotowaniu, ale również w estetyce serwowania potraw. Bo przecież nawet najprostsze dania można ciekawie podać – podkreślała Urszula Zwardoń.
Bardzo fajne zajęcia – przyznali jednogłośnie uczestnicy warsztatów. Laura i Ania na zajęciach zajęły się musem jabłkowym. Zrobiłyśmy mus jabłkowy z rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym – tłumaczyły uczestniczki warsztatów.
Pod czujnym okiem prowadzącej zajęcia Urszuli Zwardoń, powstało 5 potraw w roli głównej z jabłkiem takich jak: szarlotka, kisiel jabłkowy, jabłka w koszulkach, czy mus jabłkowy. Podczas zajęć pomocą służyli również obecni uczniowie ZSEG w Cieszynie. Bardzo dobrze, jak na pierwszy raz, radzą sobie uczestnicy tych warsztatów – podkreślała Agnieszka, uczennica ZSEG.
MSZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.