Różne wizje jajecznicy
Jajecznica z pokrzywami albo ze sznytlokiem - taki specjał prezentowali uczniowie cieszyńskiego Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych podczas VII Małopolskiej Olimpiady Jajcarskiej jaka odbyła się w Zakopanem.
W VII Małopolskiej Olimpiadzie Jajcarskiej startowały szkoły o profilu gastronomicznym: Zespół Szkół Zawodowych i Placówek z Krościenka, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 5 z Cieszyna i Stredná odborná škola Starý Smokovec ze Słowacji. Nie zabrakło również szkół z Zakopanego.
Smakowano jajecznicę nie tylko z różnych regionach Polski, ale również z takich krajów, jak Rosja, Meksyk, Indie i Portugalia. O tym jak wiele istnieje wariacji na temat tego popularnego dania mogli przekonać się uczestnicy siódmej już edycji Małopolskiej Olimpiady Jajcarskiej, której organizatorami było Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem i Biuro Promocji Miasta Zakopane.
Uczestnicy tegorocznej degustacji na Placu Niepodległości w centrum Zakopanego zasmakowali jajecznicy na boczku, słoninie, z dodatkiem papryki, grzybów, wołowiny, szampana i kawioru. W dodatkach nie zabrakło również ziół takich, jak pokrzywa, owoc kminku, lubczyk czy szczypiorek. Pomimo deszczowej aury smakoszy nie zabrakło.
(bsk)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.