Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Różne wizje jajecznicy

Jajecznica z pokrzywami albo ze sznytlokiem - taki specjał prezentowali uczniowie cieszyńskiego Zespołu Szkół  Ekonomiczno - Gastronomicznych podczas VII Małopolskiej Olimpiady Jajcarskiej jaka odbyła się w Zakopanem.

W VII Małopolskiej Olimpiadzie Jajcarskiej startowały szkoły o profilu gastronomicznym: Zespół Szkół Zawodowych i Placówek z Krościenka, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna,  Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 5 z Cieszyna i Stredná odborná škola Starý Smokovec ze Słowacji. Nie zabrakło również szkół z Zakopanego.

Smakowano jajecznicę nie tylko z różnych regionach Polski, ale również z takich krajów, jak Rosja, Meksyk, Indie i Portugalia. O tym jak wiele istnieje wariacji na temat tego popularnego dania mogli przekonać się uczestnicy siódmej już edycji Małopolskiej Olimpiady Jajcarskiej, której organizatorami było Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem i Biuro Promocji Miasta Zakopane.

Uczestnicy tegorocznej degustacji na Placu Niepodległości w centrum Zakopanego zasmakowali jajecznicy na boczku, słoninie, z dodatkiem papryki, grzybów, wołowiny, szampana i kawioru. W dodatkach nie zabrakło również ziół takich, jak pokrzywa, owoc kminku, lubczyk czy szczypiorek. Pomimo deszczowej aury smakoszy nie zabrakło.

(bsk)

 

źródło: ox.pl
dodał: BSK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: