Rozmaitości wielkanocnego stołu. Konkurs kulinarny Gminy Hażlach
Wyjątkowe potrawy na Wielkanoc zaprezentowało szereg kół gospodyń wiejskich z terenu gminy , a próbowali ich licznie zgromadzeni, z posłanką Aleksandrą Trybuś, Starostą Cieszyńskim Jerzym Nogowczykiem oraz poprzednim wójtem Antonim Trylskim i przedstawicielami władz Gminy Hażlach - Wójtem Karolem Folwarcznym, przewodniczącą Rady Gminy Grażyną Krehut na czele.
Zanim jury w składzie: przewodniczącą komisji poseł Aleksandra Trybuś, członkini Zarządu Powiatu Cieszyńskiego Czesława Haczek, znawczyni sztuki kulinarnej Leokadia Warzecha, radny Rady Gminy Hażlach Bogdan Małek oraz sołtys Zamarsk Klaudiusz Zawada rozpoczęło degustację o kulinarnych zwyczajach Wielkiego Tygodnia opowiedział dyrektor GOK Wojciech Kasztura. Można było dowiedzieć się m.in. że Wielka Środa zwana była także „Żurową Strzodą”, a nazwa pochodziła od żuru, tradycyjnej postnej polewki. Z kolei w Wielką Sobotę, nazywaną „Srebrną Sobotą”, gospodynie piekły buchty, babki, baranki, murzyny oraz malowały jajka-pisanki.
Za najsmaczniejsze ostatecznie uznano: kaczkę z jabłkami (KGW Brzezówka), zupę chrzanową (KGW Hażlach), mazurek wielkanocny (KGW Kończyce Wielkie), pasztety wielkanocne (KGW Pogwizdów), faszerowanego kurczaka (KGW Rudnik) i jaja faszerowane (KGW Zamarski).
Zobacz wideo: Najsłodszy konkurs w regionie (o konkursie wypieków na zapusty i Wielkanoc w Zebrzydowicach)
(red.)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.