Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Restauratorze wejdź na szlak

Prowadzisz restaurację? Serwujesz dania regionalne? Powinieneś zgłosić się do Szlaku Kulinarnego 'Śląskie Smaki'. Do przyszłego tygodnia Śląska Organizacja Turystyczna prowadzi nabór do tego projektu.
'Przez żołądek do serca' – to powiedzenie zdaje się być najlepszą formą promocji, którą od ubiegłego roku wykorzystuje nasze województwo. Działający od października 2012 r. nowy produkt turystyczny naszego regionu tworzą lokale posiadające w swoich kartach menu tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały zakwalifikowane przez komisję ekspercką, w której udział wzięli kucharze m.in. Remigiusz Rączka czy Józef Łoskot. To oni gwarantują, że potrawy, które znalazły się w menu „Śląskie Smaki", są przyrządzone wg tradycyjnych receptur. Na trasie Szlaku zjemy i gęsie pipki z Jury, i śląską roladę, i w końcu - pyszną góralską kwaśnicę. Szlak pokazuje, jak bogata jest kulinarna tradycja naszego województwa - mówi Remigiusz Rączka.

Zdaniem kucharza, choć wiele jest w naszym województwie restauracji, próbujących serwować dania regionalne, to często  są one przekombinowane – mówi Rączka. Zadaniem szlaku jest to, aby te dania były autentyczne. Chodzi o to, aby wyselekcjonować te dania najlepsze i ściśle związane z danym terenem – dodaje. Bo tak jak Śląsk ma wiele regionów, tak samo jego kuchnia ma wiele smaków.



Śląskie Smaki, choć to stosunkowo nowy produkt turystyczny, już przynosi efekty. Bo ci, którzy cenią sobie smak potraw, podróżują tym szlakiem. Odwiedzają restauracje w poszukiwaniu dań związanych z danym regionem. Turyści kulinarni – tak byśmy ich nazwali, nie tylko zaglądają do restauracji, ale odwiedzają też same miasta i zwiedzają atrakcje miejscowości. Jest to więc kolejny produkt pobudzający turystykę w naszym województwie.

Do 21 stycznia Śląska Organizacja Turystyczna przyjmuje wnioski restauratorów chcących włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki". Jak informuje Karolina Jarosz z ŚOT- na szlaku znajdują się aktualnie 23 restauracje, jednak spotykamy się z dużym zainteresowaniem ze strony restauratorów, dlatego chcemy go rozszerzyć.

Pojawienie się restauracji na szlaku gwarantuje, że zjemy tutaj autentyczne dania kuchni regionalnej. Dla samego obiektu to dodatkowa reklama – przekonuje Jarosz.

 

 
Wnioski przyjmowane są do najbliższego poniedziałku. Do Śląskiej Organizacji Turystycznej należy przesłać zgłoszenie, które znajdziecie pod adresem www.slaskiesmaki.pl. Następnie do lokalu uda się komisja certyfikacyjna, która oceni serwowane potrawy.

A jakie restauracje odwiedził Remigiusz Rączka i jakie potrawy tam gotował – zobaczyć możecie TUTAJ.

Jan Bacza
źródło: ox.pl/materiały prasowe
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: