Przewodnicy też smażyli
Nie jednak przewodnicy zrzeszeni w Kole Przewodników Turystycznych „Cieszyn” przy Oddziale PTTK „Beskid Śląski” w Cieszynie. Ci dziesiątki jaj wbijają do zbiorowego kotła ustawionego gdzieś w plenerze zawsze dokładnie w dniu Zesłania Ducha Świętego.
Tego roku przewodnicy smażenie jajecznicy zorganizowali w okolicy Skoczowa. Jako że Zielone Świątki wypadały w poniedziałek 5 czerwca dokładnie w ten dzień spotkali się przy ognisku, na którym ustawiono gary z jajami w agroturystyce Gajówka w Bładnicach Dolnych.
Wcześniej jednak, nim zaczęli biesiadę, przewodnicy postanowili poszerzać swą wiedzę. Poprosili archeolog z Muzeum Śląska Cieszyńskiego Zofię Jagosz–Zarzecką by oprowadziła ich po skoczowskim „Piekiełku”, gdzie nie tylko według ustnych przekazów istniała osada słowiańskiego plemienia Gołęszyców. Potwierdziły to prowadzone w tym miejscu badania archeologiczne, o których ciekawie opowiedziała Zarzycka.
(indi)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.