Potrawy Śląska Cieszyńskiego
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej zaprasza uczniów szkół gastronomicznych na drugą edycję Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Tym razem tematem przewodnim będą potrawy Śląska Cieszyńskiego.
II Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy odbędzie się 17 listopada w ZSEG w Cieszynie. W kulinarnych zmaganiach mogą wziąć udział uczniowie szkół gastronomicznych. Tematem przewodnim konkursu będą „Potrawy Śląska Cieszyńskiego” - na bazie mięsa wieprzowego. Uczestnicy wystartują indywidualnie, szkołę będzie reprezentował tylko jeden zawodnik.
Konkursowi przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy kulinarnej, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzenie kreatywności uczniów.
Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy oraz upominki, a laureaci pierwszych trzech miejsc nagrody rzeczowe, ufundowane przez sponsorów. Dodatkowo zostanie przyznana nagroda za nazwę potrawy najbardziej nawiązującą do gwary, kultury i historii miasta Cieszyna.
Zgłoszenia szkół i uczestników należy przesłać do ZSEG elektronicznie na adres: bkmb@zseg.cieszyn.pl lub telefonicznie do 22 października.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.