Pomóż gospodyniom z Hażlacha wygrać ogólnopolski konkurs kulinarny!
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzezówce zakawalifikowały się do finału ogólnopolskiego konkursu kulinarnego! Jako jedyne reprezentują województwo śląskie, sama obecność w finale jest więc ogromnym zaszczytem. Gospodynie z Brzezówki doszły aż tak wysoko jednak nieprzypadkowo - ich propozycja dań z drobiu (a później wykonanie) zachwyciły komisję konkursową! - Dania z drobiu to wyzwanie, zwłaszcza jeżeli chodzi o wykwintne potrawy! Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego kurczaka z rożna, czy drobiowych kotlecików, jednak mięso drobiowe daje zdecydowanie więcej możliwości, a odpowiednie połączenie różnych gatunków drobiu oraz odpowiednich przypraw i dodatków może być prawdziwą eksplozją smaku! Tak więc zdecydowałyśmy się zaprezentować wykwintny rosół drobiowy, którego sekretnym składnikiem były prawdziwki oraz jarmuż, który nada zupie nieco pikantnego smaku. Tutaj zmieszałyśmy różne typy drobiu – w naszej zupie znaleźć można zarówno mięso z kurczaka, jak i aromatyczną gęś, czy indyka. Do rosołu przygotowałyśmy grzanki z wątróbką, czyli bardziej elegancką alternatywę dla popularnej kluski wątrobianej – wyjaśniała Barbara Kuchta, Przewodnicząca Rady Gminy Hażlach, która wraz z koleżankami z KGW przygotowywała potrawy na potrzeby konkursu.
Drugie danie to kurczak faszerowany wątróbką, dumnie zwany kurczakiem à la bażant. Tutaj również nie brakowało sekretnych trików znakomitych gospodyń. Kurczaka trzeba natrzeć jałowcem (nawet na dwie doby przed przygotowaniem), a godzinę przed pieczeniem trzeba naszpikować pierś i nóżki słoniną. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a kompozycja smaków to prawdziwa uczta dla podniebienia - Sam tam byłem, kurczaka jadłem i rosół piłem! Jestem dumny, że gospodynie wiejskie z Brzezówki reprezentują województwo śląskie w tym ogólnopolskim konkursie, jednak nie jest to dla mnie zaskoczeniem. Panie już nie raz pokazały, co potrafią, a każde danie, które wychodzi spod ich rąk, je się z przyjemnością! Jestem pod wrażeniem przygotowanych przez nie potraw konkursowych, zwłaszcza że miałem możliwość skosztować tych kulinarnych popisów! Panie pokazały, że gotowanie to prawdziwa sztuka i że są w tym zakresie artystkami najwyższej klasy – mówił Grzegorz Sikorski Wójt Gminy Hażlach.
Teraz czas na głosowanie i gospodynie z Brzezówki liczą na pomoc internautów! Aby wygrać pod ich filmikiem (umieszczonym w serwisie youtube) musi być najwięcej wyświetleń! W Śląsku Cieszyńskim jednak siła, tak więc wszyscy zaangażowani w konkurs liczą na liczne wyświetlenia filmiku (link tutaj) - Wygrywa KGW, którego popisy kulinarne mają najwięcej wyświetleń! Co bardzo ważne – filmik trzeba obejrzeć przez przynajmniej kilka minut (a najlepiej w całości – dzięki temu poznamy kuchenne triki kulinarnych mistrzyń). Krótsze wyświetlenia nie będą zaliczane. Prosimy o pomoc – udostępnianie i oglądanie! Pokażmy jaka siła tkwi w Śląsku Cieszyńskim i Województwie Śląskim! – mówi Joanna Świba, Radna Rady Gminy Hażlach, odpowiadająca za promocję poczynań KGW.
Warto wspomnieć, że tradycje przygotowywania dań z drobiu mają w Hażlachu długą i bogatą historię. W czasach, kiedy polowania cieszyły się jeszcze społeczną akceptacją, a tej rozrywce oddawali się możni i znani, Hażlach słynął właśnie z polowań na bażanty i zające. Oddawać się tej rozrywce przyjeżdżał tu m.in. prezydent Mościcki. Obecnie Bażanty w Gminie Hażlach są już w większości bezpieczne, a wspomnieniem po polowaniach jest "bażantarnia", czyli teren znajdujący się niedaleko Domu Przyrodnika.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.