Pomieszają owce w Koniakowie i na Buczu
Na wiosne na halach w Beskidach rozpoczynają się redyki czyli uroczyste wyjście pasterzy ze stadami owiec na wypas na górskich halach. Pobyt owiec na hali rozpoczyna się w dzień św. Wojciecha (23 kwietnia), kończy zaś w dzień św. Michała Archanioła (29 września).
Ten sposób wypasu owiec jest reliktem panującego niegdyś powszechnie w Karpatach rolnictwa transhumancyjnego.
Na Tradycyjne Miyszani Owiec zapraszają do Koniakowa.
Już w najbliższy poniedziałek 2 maja Centrum Pasterskie w Koniakowie zaprasza na Tradycyjne Miyszani Owiec, które rozpocznie się o godz. 11.00.
- Wydarzenie to nawiązuje do bogatych obrzędów, jakie przez wieki towarzyszyły wiosennemu redykowi, czyli wyjściu pasterzy wraz ze stadami owiec na wielomiesięczny wypas na górskich halach. Nazwa „miyszani owiec” związana jest z łączeniem niewielkich stad zwierząt należących do różnych gospodarzy, w jeden potężny kierdel – stado, które aż do św. Michała wypasano wspólnie – mówi Piotr Kohut, właściciel Centrum Pasterskiego w Koniakowie.
7 maja Bacówka na Buczu w Górkach Wielkich również zaprasza do siebie. Nie zabraknie góralskiej tradycji i kultury. Tradycyjne mieszanie i poświęcenie stada odbędzie się 7 maja o godz 14.00. Nie zbraknie smakołyków i góralskiej muzyki. Zaprasza bacówka „Na Buczu”.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.


Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
