Pogórze: kapusta i dynie
Dlaczego kisimy kapustę? - takim pytaniem rozpoczęto kolejne już spotkanie z tradycją. Żebym była zdrowa! Żeby zrobić kapuśniak! Żeby zrobić bigos! - w ten sposób odpowiadały dzieci z zespołu szkół nr 5 w Pogórzu, które tłumnie przyszły na wydarzenie.
Najmłodsi szczególnie byli zainteresowane ugniataniem kapusty w beczce. Ze smakiem także jedli kanapki z dżemem dyniowym oraz pili kompot z dyni - dynia jest bardzo zdrowym warzywem, które ma dużo minerałów i witamin - mówiła do dzieci Małgorzata Strządała, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich.
Spotkania z tradycją organizujemy rokrocznie. Mieliśmy np. spotkanie o mleku, żeby dzieci wiedziały, że mleko nie z "Biedronki" się bierze. Wczoraj same robiłyśmy dżem i bigos - jak dzieci jedzą, to znaczy, że im smakuje - dodała ze śmiechem przewodnicząca KGW.
KR
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.