O tytuł najlepszego kucharza
II Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy, który odbył się w ZSEG w Cieszynie wyłonił zwycięzcę, a został nim David Sliacky z Czeskiego Cieszyna.
Druga edycja konkursu przyciągnęła adeptów sztuki kulinarnej między innymi z Bielska Białej, Dąbrowy Górniczej, Gliwic, Kęt, Krakowa, Rybnika, Sosnowca, Suchej Beskidzkiej, Wodzisławia Śląskiego, Tarnowskich Gór i oczywiście z Wisły i Cieszyna.
Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Wiśle reprezentował Milosz Kempka, a na czele Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych stanął Sylwester Oskroba. W tym roku tematem przewodnim kulinarnego spotkania była potrawa Śląska Cieszyńskiego na bazie mięsa wieprzowego. O tytuł najlepszego kucharza rywalizowało 15 zawodników. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz upominki, a laureaci pierwszych trzech miejsc nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Wyniki:
I miejsce - David Sliacky - Czeski Cieszyn
II miejsce – Łukasz Trela – Sosnowiec
III miejsce – Damian Derda – Dąbrowa Górnicza
Wyróżnienia:
David Sliacky - Czeski Cieszyn
Milosz Kempka – Wisła (nagroda za nazwę potrawy najbardziej nawiązującą do gwary, kultury, historii miasta Cieszyna)
Dariusz Kucharski – Bielsko Biała
BSK
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.