Młodzi kucharze w akcji
Tematem przewodnim konkursu było ciasto ziemniaczane. W konkursie uczestniczyło 18 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski i Czech: z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Rybnika, Wisły, Rydułtowy, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna i Frýdka-Místka. Młodzi kucharze w ciągu 120 minut przyrządzali smakowite dania. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania zostały pięknie podane, wyglądały bardzo smakowicie.
Potrawę oraz technikę pracy uczniów oceniało jury, w skład którego wchodzili m.in. Jacek Dutka – prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Karel Drapal - wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, Rejon Moraw i Śląska, Michał Rajwa - Zastępca Naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczne w Cieszynie reprezentowali: Nikoleta Dziadek z kl. 2ga, Konrad Waliczek z kl. 2ka, Robert Pochopień kl. 3hg oraz Edyta Tomaszko z kl. 3ks. W konkursie sukces odnieśli gospodarze. Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie Nikoleta Dziadek zajęła drugie miejsce. Jury przypadł do gustu serwowany przez nią suflet ziemniaczany z salsą z mango. Tuż za podium, wysokie miejsce zajął Robert Pochopień z kl 3hg, który przygotował przepyszne pyzy z farszem z kapusty i sosem grzybowym.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Kateřina Fujáková - Český Těšín ,
II miejsce – Nikoleta Dziadek - Cieszyn.
III miejsce – Bednářová Marcela - Frýdek-Místek
Beskidzki Klub Kulinarny przydzielił dwa wyróżnienia:
- za aranżację potrawy na talerzu - Dawid Cieślar - Wisła,
- za połączenie tradycji z nowoczesnością - Klaudia Kiełkowska - Wodzisław Śląski
red.
.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.