Laury nie tylko olimpijskie
13.04.2007 0:00
W ostatnich miesiącach wielu uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie uczestniczyło, ze znakomitymi rezultatami, w olimpiadach i konkursach z wiedzy ekonomicznej, menedżerskiej, handlowej, matematycznej i gastronomicznej. Poniżej przedstawiamy krótki wykaz osiągnięć ambitnych uczniów „Ekonoma" i „Gastronoma".
Aż czterech finalistów reprezentowało ZSEG podczas ogólnopolskiego „Turnieju Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich" w Koninie. Najwyższe miejsce spośród uczniów popularnego „Ekonoma" zajęła Magdalena Kłósko, która plasując się na wysokiej, ósmej pozycji (na 62 finalistów), została laureatką tego prestiżowego konkursu. Prócz Magdy w finale konińskiego turnieju wystartowali: Monika Dalach, Alojzy Pietrzyk i Anna Więckowska. Znakomite wyniki wszystkich uczestników finału pozwoliły cieszyńskiej szkole zająć trzecie miejsce w klasyfikacji drużynowej (na 37 szkół)! W nagrodę uczniowie zostali zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik ekonomista, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Jaworznie. Finalistów do turnieju przygotowywała Izabela Gałuszka.
Finalistą ogólnopolskiej „Olimpiady Wiedzy o Żywieniu" został Adrian Mysakowicz. Decydująca runda olimpiady odbyła się w Warszawie, a dzięki świetnemu wynikowi Adrian również został zwolniony z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz, przeprowadzanego przez OKĘ. Opiekunkami Adriana w drodze do sukcesu były Anna Langner i Dorota Urbańczyk.
A oto kolejni finaliści konkursów z ZSEG:
„Olimpiada Smaku" w Warszawie – Adrian Mięciel i Witold Wszolek (opiekunki: Urszula Zwardoń i Dorota Urbańczyk), „Małopolski Konkurs Gastronomiczny" w Krakowie - Krzysztof Bronowski, Łukasz Kopiec, Daniel Madej, Bartek Kabiesz, Sławomir Andronik, Krzysztof Ogrodzki, Krystian Cichoń i Wojciech Wąsat (opiekunki: Dorota Urbańczyk, Urszula Zwardoń i Grażyna Ramisz), „Igraszki kulinarne z ziemniakami w roli głównej" w Rybniku - Krzysztof Bronowski i Krzysztof Kopiec (opiekun: Dorota Urbańczyk), „I Europejski Konkurs Potraw z Karpiem" w Skoczowie - Adrian Mięciel, Krzysztof Herzyk i Tomasz Kożdoń (opiekun: Dorota Urbańczyk) oraz „Konkurs matematyczny z wykorzystaniem sieci Internet" w Bydgoszczy - Magdalena Cieślar zajęła piąte, a Samanta Cholewa dziewiąte miejsce (opiekunki: Ewa Wilk i Elżbieta Eysymontt).
Uczniowie ZSEG od kilku lat biorą również udział w Międzynarodowych Targach Firm Symulacyjnych, jakie odbywają się w Czeskim Cieszynie. W tegorocznych targach drugie miejsce zajęła firma symulacyjna - kwiaciarnia „Maja", pod opieką Elżbiety Zelińskiej. Koordynatorem wszystkich firm z „Ekonoma" uczestniczących w targach jest Emilia Dudek.
Aż czterech finalistów reprezentowało ZSEG podczas ogólnopolskiego „Turnieju Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich" w Koninie. Najwyższe miejsce spośród uczniów popularnego „Ekonoma" zajęła Magdalena Kłósko, która plasując się na wysokiej, ósmej pozycji (na 62 finalistów), została laureatką tego prestiżowego konkursu. Prócz Magdy w finale konińskiego turnieju wystartowali: Monika Dalach, Alojzy Pietrzyk i Anna Więckowska. Znakomite wyniki wszystkich uczestników finału pozwoliły cieszyńskiej szkole zająć trzecie miejsce w klasyfikacji drużynowej (na 37 szkół)! W nagrodę uczniowie zostali zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik ekonomista, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Jaworznie. Finalistów do turnieju przygotowywała Izabela Gałuszka.
Finalistą ogólnopolskiej „Olimpiady Wiedzy o Żywieniu" został Adrian Mysakowicz. Decydująca runda olimpiady odbyła się w Warszawie, a dzięki świetnemu wynikowi Adrian również został zwolniony z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz, przeprowadzanego przez OKĘ. Opiekunkami Adriana w drodze do sukcesu były Anna Langner i Dorota Urbańczyk.
A oto kolejni finaliści konkursów z ZSEG:
„Olimpiada Smaku" w Warszawie – Adrian Mięciel i Witold Wszolek (opiekunki: Urszula Zwardoń i Dorota Urbańczyk), „Małopolski Konkurs Gastronomiczny" w Krakowie - Krzysztof Bronowski, Łukasz Kopiec, Daniel Madej, Bartek Kabiesz, Sławomir Andronik, Krzysztof Ogrodzki, Krystian Cichoń i Wojciech Wąsat (opiekunki: Dorota Urbańczyk, Urszula Zwardoń i Grażyna Ramisz), „Igraszki kulinarne z ziemniakami w roli głównej" w Rybniku - Krzysztof Bronowski i Krzysztof Kopiec (opiekun: Dorota Urbańczyk), „I Europejski Konkurs Potraw z Karpiem" w Skoczowie - Adrian Mięciel, Krzysztof Herzyk i Tomasz Kożdoń (opiekun: Dorota Urbańczyk) oraz „Konkurs matematyczny z wykorzystaniem sieci Internet" w Bydgoszczy - Magdalena Cieślar zajęła piąte, a Samanta Cholewa dziewiąte miejsce (opiekunki: Ewa Wilk i Elżbieta Eysymontt).
Uczniowie ZSEG od kilku lat biorą również udział w Międzynarodowych Targach Firm Symulacyjnych, jakie odbywają się w Czeskim Cieszynie. W tegorocznych targach drugie miejsce zajęła firma symulacyjna - kwiaciarnia „Maja", pod opieką Elżbiety Zelińskiej. Koordynatorem wszystkich firm z „Ekonoma" uczestniczących w targach jest Emilia Dudek.
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: