Kulinarne dziedzictwo
Nie 12 a dużo, dużo więcej potraw znalazło się na wigilijnych stołach, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich na konkurs regionalnej kuchni, który odbył się w Skoczowie. Oczywiście pewne przepisy zanikają ale dalej młodzi kultywują tradycję by na stołach znalazła się moczka, makówki czy kapusta z grzybami - mówią panie z kół gospodyń. Zaprezentowane w Skoczowie potrawy jak je nazywają gospodynie sa postnymi - bo bez mięsa - jednak z postem niewiele mają wspólnego.
POSŁUCHAJ RELACJI
Wigilia postna bez mięsa - jak nakazuje tradycja. Ale w Boże Narodzenie można zaszaleć. Choć bardziej kojarzy się z Wielkanocą ale na Boże Narodzenie można upiec sobie... zająca.
POSŁUCHAJ RELACJI
Mówi Radiu 90 Jan Holeksa z breńskiego zajazdu Pod Przyłazem"
W skoczowskim konkursie wystartowało 11 kół gospodyń. Ostatecznie najlepszymi potrawami wykazały się panie z KGW z Hażlacha, drugie miejsce zajęły panie z Wisły Czarnego. 3 trzecie miejsce zdobyło gospodarstwo agroturystyczne Heleny Małysz.
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
