Kreplikowe święto
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – mówi stare ludowe przysłowie. Na Śląsku Cieszyńskim krepliki znane były jeszcze przed tradycyjnym tłustym czwartkiem.
Kreple gościły na beskidzkich stołach w święta wielkanocne i bożonarodzeniowe. Bez nich ciężko było wyobrazić sobie imieniny albo urodziny, czy inne ważne okazje. Tradycją stało się przynoszenie pączków na nowieckę dla młodej mamy. Znacznie później zaczęto obchodzić tłusty czwartek – dzień w którym obżarstwo jest wręcz wskazane, a każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, aby w życiu mu się powodziło – głoszą ludowe podania. Polacy jedzą średnio 2,5 pączka na głowę co daje około 100 mln pączków w tłusty czwartek zjedzonych w Polsce. pączek waży ok. 50 gramów i ma ok. 200 kalorii. Aby spalić go, należy biegać przez 20 minut, jeździć na rowerze przez 54 minuty lub spacerować przez godzinę. Wszystkim ulubieńcom okrągłych słodkości życzymy smacznego i przypominamy, że dzisiejsze obżarstwo jest wręcz wskazane.
W budynku skoczni im. Adama Małysza trwa wybór najlepszych krepliów o zwycięzcach poinformujemy z pewnością na łamach naszego portalu. Konkurs ten jest najprawdopodobniej jedynym w Polsce.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.