Krepliki na stoły
W całej Polsce pączki, ale w Beskidach krepliki. W Wiśle zorganizowano dzisiaj finał konkursu na smażenie właśnie tych smakołyków. Te prawdziwe góralskie z dodatkiem spirytusu i powideł śliwkowych. Jak wspomina Henryk Cieślar z Wisły, krepliki zawsze były obecne na stołach gdy mieli przyjechać goście. Ale samej tradycji tłustego czwartku górale kiedyś nie znali
•POSŁUCHAJ RELACJI
Powracamy do tradycji. Chcemy aby turyści, którzy nas odwiedzają wywieźli z Wisły nie tylko w•spomnienia o pięknych widokach ale i o tym co mamy równie cennego - góralskiej kuchni - mówi Radiu 90 Paweł Brągiel z wydziału promocji.
•POSŁUCHAJ RELACJI
I dlatego jury, które próbowało wypieków miało trudny orzech do zgryzienia.
•POSŁUCHAJ RELACJI
Najlepszymi beskidzkimi kreplikami w tym roku zostały pączki Aliny Szymczak. Jak przyznaje oprócz składników do ciasta trzeba włożyć serce - ale i trochę złości.
•POSŁUCHAJ RELACJI
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.