Konkurs kulinarny w Zebrzydowicach
Taki wielkanocny stół, z tyloma potrawami chciałby mieć nie jeden z nas. 10 kół Gospodyń Wiejskich ze Śląska Cieszyńskiego a także z czeskiego Bogumina, wzięło udział w czwartym konkursie kulinarnego dziedzictwa - "Dorty, kołocze i insze placki", który odbył się w Zebrzydowicach. Stoły aż uginały się od potraw a ciasta, kołacze i inne przysmaki nie tylko nęciły zapachem ale i pięknym podaniem.
Posłuchaj relacji
Murzin - to tradycyjna potrawa, która zawsze znajduje się na wielkanocnym stole na Śląsku Cieszyńskim. Co to jest i jak go wykonać - mówi nam Urszula Słowik z Drogomyśla
Posłuchaj relacji
Chcemy aby tradycja domowego przygotowywania świątecznych specjałów przetrwała mówi Radiu 90 Małgorzata Gluz szefowa Zebrzydowickiego ośrodka Kultury.
Posłuchaj relacji
W pzyszłości jak dodaje Małgorzata Gluz, być może konkurs będzie także skierowany do młodzieży kształcącej się w szkołach gastronomicznych.
Koła gospodyń rywalizowały w dwóch kategoriach. W pierwszej - najładniejsze stoisko - najlepiej zaprezentowało się KGW Zebrzydowice. W konkurencji na najładniejszy koszyk wielkanocny bezkonkurencyjne było KGW Kończyce Małe.
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.