Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Kasza w świątecznym wydaniu

Karp, kapusta z grzybami, makowiec, barszcz - między innymi te właśnie potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach Polaków. Jak się okazuje ciekawym pomysłem może być również kasza w świątecznej odsłonie. Inspiracji można było zaczerpnąć na kulinarnych warsztatach z Kaszosferą w Cieszynie.

We wtorek (15.12) w osiedlowym Centrum Kultury i Rekreacji w Cieszynie odbyło się kolejne kulinarne spotkanie z Kaszosferą. Dominika Kania i Natalia Surzycka tym razem zaproponowały uczestniczkom spotkania kaszę w świątecznej odsłonie. Prowadzące zachęcały do urozmaicenia w ten sposób wigilijnych dań. Będzie smacznie, świątecznie i zdrowo podkreślały pasjonatki zdrowej kuchni. Podczas wtorkowego spotkania można było podpatrzeć jak przygotować m.in. sałatkę z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami i ziołami – potrawa ta bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do ryb czy pierogów – podkreślała Natalia Surzycka.

Danie które wzbudzało zainteresowanie to pierogi z ciasta ryżowego w dwóch wersjach. Proponujemy pierogi z nadzieniem serowym i z nadzieniem grzybowym oraz oczywiście z kaszą gryczaną niepaloną albo z jaglaną – zaznaczyła Surzycka, po czym dodała. Mamy dziś w menu także słodkości. Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej z kremem z kaszy jaglanej oraz z żurawiną, a także ciasteczka z kaszy jaglanej oraz pralinki z fasoli adzuki z żurawiną bądź ze skórką pomarańczy. Wśród propozycji znalazł się również pudding świąteczny z kaszy orkiszowej z pieczoną dynią, nutą rozmarynu oraz z jeżynami.  

Potrawy z kaszy na wigilijnym stole mogą być ciekawym urozmaiceniem świątecznego menu podkreślały prowadzące. Nie chcemy walczyć z tradycją. Potrawy z kaszy są z pewnością  dużo lżejsze od tych tradycyjnych dań – tłumaczyła Surzycka. Według zapewnień Natalii Surzyckiej przygotowanie dań z kaszy zajmuje porównywalnie tyle samo czasu co tradycyjnych potraw. W przypadku pierogów uważam, że te które my proponujemy, czyli z ciasta ryżowego, robi się znacznie szybciej od tradycyjnych – przyznała w rozmowie z nami Surzycka.

Pisaliśmy: Warsztaty kulinarne z kaszą w roli głównej

 

MSZ
 

źródło: ox.pl
dodał: MSZ

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2015-12-19 17:10:15
Protected_By: Gotowałbym. ;)
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: