Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Jeden z siedmiu

Zespól Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych jako jedyny w powiecie cieszyńskim należy do krajowej sieci szkół i placówek edukacyjnych wdrażających procedurę akredytowania kwalifikacji i umiejętności zawodowych (KSAPL) nabywanych w dowolny sposób, w tym także pozaszkolnych form nauki w kształceniu przez całe życie. Oznacza to, że w cieszyńskiej placówce można uzyskać certyfikat potwierdzający kwalifikację zawodową, będący prawomocnym dokumentem uznawanym przez pracodawców wszystkich krajów europejskich, jednoznacznie określającym jego przydatność zawodową.

- Istotą postępowania akredytacyjnego jest egzamin praktyczny - wyjaśnia Anna Langner z ZSEG. - Uczestnik postępowania wnioskuje o przeprowadzenie egzaminu, w wyniku którego może uzyskać stosowny certyfikat. Dodam również, że z możliwości zdawania egzaminu akredytacyjnego mogą skorzystać nie tylko absolwenci naszej szkoły, ale również osoby z zewnątrz, nie posiadające dokumentu potwierdzającego ich kwalifikacje zawodowe, które chciałyby podjąć pracę w gastronomii.

W ZSEG przeprowadzono już 3 egzaminy akredytacyjne dla zawodów kucharz i kelner. W ramach projektu cieszyńska placówka współpracuje z Górnośląskim Centrum Edukacyjnym w Gliwicach, który jest koordynatorem krajowej sieci szkół KSAPL. Obecnie jest w niej skupionych 7 szkół kształcących w zawodach kucharz, kelner oraz profesjach pokrewnych.
źródło: GZC
dodał: AK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: