Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Jak krepliki - to tylko w Wiśle

Do czego jest potrzebny mężczyzna podczas smażenia kreplików? Do dbania o to, by w domu było dobrze nagrzane. Te i inne tajemnice wyrobu tych beskidzkich smakołyków, można było poznać podczas kolejnego konkursu na najlepsze Beskidzkie Krepliki.
Tym razem była to już siódma edycja konkursu. I jak tradycyjnie od początku już - odbywał się w innym miejscu. Tym razem gościła gospoda „U Heli’ w Malince. Metrowe zaspy nie odstraszyły uczestników - a tych w tym roku było dwudziestu. Kosztujemy dosłownie po kawałeczku - mamy przed sobą wiele pracy - mówiła dziennikarzom Grażyna Pruska z Towarzystwa Miłośników Wisły.
Kreplik choć niepozorny - to jednak jury oceniało wiele jego zalet. Kroimy go i zaglądamy do środka - tam oczywiście musza być powidła śliwkowe - nic innego - dodaje Pruska.
 
 
Jury musiało zmierzyć się z dwudziestoma pączkami. Ale sprawnie im to poszło, w nieco ponad godzinę oceniono wszystkie usmażone krepliki. Kiedy jury oceniało, zawodnicy w karczmie „U Heli” musieli rywalizować w innych konkurencjach. Jedzenie pączka widelcem, w grubych rękawicach, czy też zjedzenie pączka bez pomocy dłoni - to tylko część konkurencji. Zawodnicy wesoło zabrali się do spożywania pączków - przy jeszcze większej uciesze publiczności.
 
 
 
Ręcznie bez użycia żadnej maszyny, tak trzeba wyrabiać ciasto, żeby dostało się do niego najwięcej powietrza - zdradza zastępca burmistrza Wisły Lidia Forias. I ważne - dodaje Forias. Trzeba pilnować żeby nikt w domu drzwi nie otwierał, żeby nie było przeciągu i żeby zimne powietrze się do domu nie dostało.
Tylko się należy cieszyć, że co roku tak wiele osób startuje w konkursie - mówi jego organizator Paweł Brągiel z Stowarzyszenia „Imko Wisełka”. Nikomu chyba nie smakują lepiej pączki z marketu, odmrażane na szybko w piecach niż krepliki - dodaje
 
 
Ostatecznie po naradach, próbowaniu, testowaniu i oglądaniu - jury wydało decyzję. Najlepszymi kreplikami w tym roku okazały się pączki Anety Nogowczyk
 
 
 
 
Jan Bacza
źródło: OX.PL
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: