Grzyby już są!
Do wyboru, do koloru
- Rosną także borowiki sosnowe, koźlarze grabowe, koźlarze babka, koźlarze czerwone. - dodał Justyn Kołek.
Grzyboznawca podkreślił, że z ciekawszych grzybów już można spotkać w lasach mleczaje. - Ciekawy grzyb, ale ma taki posmak rybi, nawet powiedziałbym śledziowy. Można go jednak w Polsce spożywać i sprzedawać. - powiedział Kołek.
Dużo jest także gołąbków – modrożółtych. - One mają zabarwienie od fiolotowawego, przez siwy, aż do zielonego. Trzeba jednak bardzo uważać przy ich zbieraniu. Często są mylone ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawym. - wyjaśnił ekspert od grzybów. Wprawdzie, jak podkreślił, muchomorów zielonawych nie ma jeszcze, ale wkrótce się pojawią. - Ich czas to połowa lipca. - dodał Justyn Kołek.
Z grzybów jadalnych, które już wyrosły w lasach, można zrobić dosłownie wszystko. Zamarynować, ususzyć, przygotować sosy. - Z wyjątkiem mleczaja. Jego najlepiej od razu zjeść w jajecznicy. - powiedział grzyboznawca.
Osoby, które nie znają się na grzybach, albo mają pobieżną wiedzę na ten temat, powinny przede wszystkim unikać tych gatunków, które pod kapeluszem mają blaszki tzw. karteczki. - Wśród grzybów, które mają rurki, gąbki, nie ma gatunków wywołujących ciężkie i śmiertelne zatrucie. Oczywiście mogą powodować problemy jelitowe. Nie należy tego lekceważyć i zawsze trzeba powiadomić lekarza. Istotne jest także poinformowanie, jakie jadło się grzyby. - podkreślił Justyn Kołek. Pierwsze objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym także zaczynają się od problemów żołądkowych.
Wiedza, ratująca życie
Justyn Kołek to fachowiec, który o grzybach wie wszystko. Potrafi nawet w Beskidach znaleźć trufle. Wiedzę zdobywał przez wiele lat i chętnie się nią dzieli. Z prelekcjami jeździ po całej Polsce. W sobotę 9 lipca będzie można go spotkać w Wiśle, w parku przy amfiteatrze. Zaprezentuje świeżo zebrane grzyby, a także wystawę ze zdjęciami około 100 gatunków grzybów. - Chętnie odpowiem na każde pytanie. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości dotyczące grzybów, służę swoją wiedzą i doświadczeniem. - powiedział Justyn Kołek.
(ach)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.

.jpg)




.jpg)










Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
