Festiwal Strudla Jabłkowego
Jesień to czas kiedy zbieramy różnego rodzaju warzywa, ale także owoce, np. jabłka, dlatego październik stał się miesiącem, kiedy co roku obchodzony jest Festiwal Strudla Jabłkowego. - Z wielu domów na Śląsku Cieszyńskim rozchodzi się teraz niezwykły zapach. Pieczenie strudla jabłkowego to tutaj wielopokoleniowa tradycja. Uwielbiał go m.in. cesarz Franciszek Józef - mówi Mariusz Makowski, historyk z Muzeum Śląska Cieszyńskiego.
Strudla będzie można skosztować na cztery różne sposoby: z bitą śmietaną, lodami, z sosem waniliowym bądź cynamonowym. Oprócz tego, zostaną przygotowane także inne przysmaki z jabłek. Natomiast, w niedziele (11.10) o godzinie 16.00 wszyscy zainteresowani będą mogli wziąć udział w pokazie ciągnięcia ciasta na strudel.
Portal OX.PL jest patronem medialnym wydarzenia.
red.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.