Dziś Międzynarodowy Dzień Pszczół
Pszczoła, czyli niewielki owad o wielkim znaczeniu, jest na Śląsku Cieszyńskim (na szczęście) popularna. Wciąż możemy tu spotkać pasieki, a tradycje pszczelarskie są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pszczoły to owady, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ekosystemu. Odpowiadają za zapylanie roślin. Dzięki zapyleniu, roślina może zaowocować i wykształcić nasiona. Owoce są pożywieniem dla ludzi i zwierząt, nasiona zaś pozwalają na utrzymanie równowagi pod względem ilości roślin.
Pszczoły z zebranego nektaru są w stanie przygotować wiele zdrowych produktów. Miód to tylko jeden z nich – produktami pszczelimi są również propolis, pierzga, mleczko pszczele, czy pyłek kwiatowy. Wszystkie te produkty można w odpowiedni sposób spożyć i wszystkie mają znaczny wpływ na ludzki organizm. Najbardziej popularny z pszczelich produktów miód, ma m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i nawilżające. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, w jaki sposób miód powstaje? – Już w trakcie drogi powrotnej pszczoły do ula rozpoczyna się proces produkcji miodu- enzymy wydzielane przez pszczołę rozkładają cukry obecne w nektarze. Po powrocie do ula pszczoła opróżnia wole (magazyn zebranego nektaru) do komórki woskowej. Tam zajmują się nim pszczoły magazynierki. Pracują językami – odciągają z tego pierwotnego miodu nadmiar wilgoci i nasączają go enzymami. Pojedyncze krople pozostawiają na plastrze do odparowania. Gdy uznają, że miód jest gotowy do magazynowania, przenoszą go do komórki i zasklepiają woskiem – wyjaśnia Barbara Kuchta z Domu Przyrodnika, w którym można zobaczyć wystawę poświęconą właśnie pszczołom.
Chociaż pszczoła wciąż (na szczęście) jest częstym widokiem, to niestety, te małe pracowite zwierzątka mają coraz większe problemy. Pestycydy i inne środki chemiczne, używane w rolnictwie, czy nawet w ogrodnictwie, są dla nich śmiertelnym zagrożeniem. Dlatego właśnie warto pszczołom pomóc, czyniąc swój ogród ekologicznym i sadząc dla nich odpowiednie kwiaty. Coraz więcej osób decyduje się również na rozwiązanie, jakim jest łąka kwietna - Wraz ze świadomością ekologiczną rośnie zainteresowanie człowieka łąkami kwietnymi dla pszczół. Łąka jest dla nich oazą i pożytkiem. Dla nas zaś ukojeniem oczu i duszy. Nie wymaga takiej pielęgnacji (czyli częstego koszenia) jak trawnik. Wystarczy ją skosić raz po sezonie, kiedy rosnące na niej rośliny wydadzą nasiona – tłumaczy Barbara Kuchta.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.