Dzień Hiszpański ''na Londzina''!
Powodem był realizowany przez Technikum nr 2 projekt mobilności IVT pt.: ”Nowe doświadczenia zawodowe najlepszą inwestycją dla przyszłości - staż zawodowy w Hiszpanii dla uczniów technikum w zawodach: kucharz, kelner, technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych”.
Projekt ten jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, a realizowany na zasadach programu Leonardo da Vinci w ramach projektu systemowego „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”.
Z 4-tygodniowego stażu w Kordobie powróciła pierwsza grupa projektowa, która zabrała zaproszonych gości, uczniów i nauczycieli na „wirtualną wycieczkę” do Andaluzji, relacjonując swój pobyt w Hiszpanii w postaci prezentacji multimedialnych i fotogalerii.
Uczestnicy projektu opowiedzieli o swoich doświadczeniach i wrażeniach, otrzymali certyfikaty zawodowe i językowe, a następnie dali popis nabytych umiejętności kulinarnych ucząc koleżanki i kolegów ‘po fachu’ sporządzania typowych potraw andaluzyjskich. Gazpacho, paella, tarta de la abuela i sangria były bardzo smaczne i cieszyły się dużym powodzeniem!
Umiejętności zawodowe i językowe ‘szkolnych ekspertów ds. kuchni hiszpańskiej’ zdobyły uznanie nie tylko wśród nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i języków obcych, ale także wśród rodziców, wychowawców i kolegów „z Londzina”.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.