Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Domu pachnącego wędzonkami życzy producent wędzarni ze Skoczowa

Święta to czas, w którym domy na Śląsku Cieszyńskim pachną tak aromatycznie, jak w żaden inny czas w roku. Jednym z zapachów, które przywołują nas do pięknie udekorowanego stołu, jest aromat wędzonych potraw. A gdyby tak samemu przyrządzić wędzone ryby, boczek czy susz na kompot? Kiedyś wędzenie zarezerwowane było dla ekspertów, ale w obecnych czasach, dzięki wędzarniom takim, jak te produkowane przez Zakład Metalowy Pietrzyk ze Skoczowa, swoją przygodę z wędzeniem rozpocząć może każdy. Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia swe życzenia składa sklep pietrzykwedzarnie.eu.

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia
Zakład Metalowy Pietrzyk ze Skoczowa
życzy 
wszystkim czytelnikom OX.PL:

Spokoju, niezapomnianych chwil z bliskimi
i pysznych wędzonych potraw na świątecznym stole.

 

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym tradycja jest dla nas szczególnie ważna. Spotkania przy świątecznym stole to nie tylko okazja do pielęgnowania więzi z najbliższymi, ale także kultywowania tradycji kulinarnych. Polska kuchnia jest niezwykle bogata i różnorodna, a wędzarnictwo to jeden z jej najważniejszych wymiarów. Wędzenie nadaje potrawom specyficzny smak i aromat. Tradycja wędzenia jest bardzo stara. W dawnych czasach, gdy nie było lodówek i zamrażarek, ludzie konserwowali mięso w inny sposób — peklowali, suszyli i wędzili.

Jakie wędzonki na święta?

Wśród zapachów panujących w domu w okresie świąt, nie powinno zabraknąć aromatu wędzonek. Wigilia to dzień, w którym nasze stoły uświetnić może obecność wędzonych ryb. Już nie tylko wędzony karp pojawia się na polskich talerzach — wędzony łosoś, pstrąg, szczupak czy sandacz coraz częściej stanowią miłą odmianę od dań smażonych i pieczonych.
Kolejną wędzonką, bez której nie wyobrażamy sobie Wigilii, jest susz, na którym gotujemy kompot. Mieszkanka, jaką do tego używamy, to kompozycja wędzonych owoców, wśród których słodko pachną jabłka, gruszki, morele i śliwki a towarzyszy im aromat goździków i cynamonu.
Tradycyjnie, 24 grudnia spożywamy potrawy postne, ale w kolejne dni świętowania chętnie sięgamy po mięsa i wędliny w różnej postaci. Wtedy swoje "5 minut" (lub trochę więcej) mają wędzone szynki i kiełbasy wszelakiego rodzaju, a także wędzony boczek — to prawdziwy smak i zapach kuchni polskiej. Nie może ich zabraknąć w czasie świątecznego śniadania i kolacji, ale również w czasie obiadu znajdą tu rolę dla siebie. Zapach wędzonki może dochodzić również z talerzy z zupą ugotowaną właśnie na wędzonym mięsie.

Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje wędzonki na święta. Możliwość skosztowania wędzonych potraw przygotowanych przez kogoś, kogo znamy, to wyjątkowa okazja dla całej rodziny. Wędzonka przygotowana we własnej wędzarni ogrodowej to temat do rozmów. Przy okazji, pasją wędzenia można zarazić kolejne osoby. Wędzone przysmaki długo zachowują świeżość i dobry smak, przez co wędzonego można przyrządzić nieco więcej, by nie tylko starczyło na święta, ale także by można było obdarować nim całą rodzinę.


Wędzenie — nie takie trudne, jak kiedyś

Przez lata wędzenie uchodziło za pasję dla wybranych. Aby rozpocząć samodzielne przygotowanie potraw tą metodą, trzeba było przebrnąć przez fachową literaturę, zbudować wędzarnię i dać sobie czas na popełniane początkowo błędy. Proces wędzenia we własnoręcznie zbudowanej, przykładowo z drewna, wędzarni wymagał uwagi, czasu oraz cierpliwości.
To wszystko zniechęcało wielu ochotników. Dziś wędzenie przechodzi prawdziwą rewolucję, a to za sprawą nowoczesnych wędzarni, takich jak wędzarnie elektryczne marki Pietrzyk produkowane w Skoczowie. Wędzarnia elektryczna to urządzenie, które umożliwia wędzenie własnych potraw nawet nowicjuszom. Łatwą obsługę urządzenia zapewnia specjalny regulator, który automatycznie odlicza czas wędzenia i wyręcza nas w trudnym procesie regulacji temperatury komory. Wszystko dzięki wyposażeniu w dwie sondy pomiarowe, z których jedna mierzy temperaturę komory, a druga - temperaturę w mięsie. Efekt — perfekcyjnie uwędzone ryby, mięso, produkty wędliniarskie, sery, a nawet owoce i warzywa. Dodatkowe usprawnienie w wędzarniach elektrycznych Pietrzyk wprowadza generator dymu, który pozwala zadymić wędzarnie w sposób ciągły przez wiele godzin i to bez konieczności pilnowania i częstego podkładania drewna, a także termoobieg, który zapewnia równomierne nagrzewanie i wędzenie potraw. Doskonały smak gwarantowany!
Do samodzielnego wędzenia z wędzarnią elektryczną zachęcić mogą niskie koszty wędzenia (potrzebna niewielka ilość zrębek) oraz łatwe czyszczenie wędzarni.
Dla osób, które o wędzeniu wiedzą już wiele, Zakład Metalowy Pietrzyk przygotował wędzarnie tradycyjne. Wykonana z materiałów najwyższej jakości wędzarnia z tradycyjnym paleniskiem zapewni długoletni okres użytkowania. Wędzarnia ogrodowa metalowa z izolacją zadowoli nawet najbardziej doświadczonych użytkowników.

Masz już postanowienie noworoczne?

Jeśli w 2024 roku chcesz zrobić pierwszy krok w stronę samodzielnego wędzenia potraw, odwiedź stronę sklepu internetowego: https://pietrzykwedzarnie.eu. Wysyłka każdej wędzarni GRATIS! Co więcej, od 7 grudnia producent zapewnia aż 36-miesięczny okres gwarancji na wszystkie wędzarnie. Dostępna jest również sprzedaż ratalna.

artykuł sponsorowany

źródło: ox.pl
dodał:
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: