Do Wisły na Szpyrki
29 października i 19 listopada szykuje się święto placków ziemniaczanych. Komitety Rodzicielskie w Szkole Podstawowej nr 4 i nr 2 w Wiśle przygotowują „Szpyrki”. Placki ziemniaczane pieczone tradycyjnie na blasze, kaszoki z kapustą, kołacze i herbata z zielin – tak w skrócie przedstawia się menu tradycyjnych wiślańskich „Szpyrek”. Tradycyjna zabawa przy muzyce i dobrym jadle w Wiśle odbywa się w Wiśle od kilkunastu lat.
Placki ziemniaczane pieczone są przez gospodynie od lat “na blasze” bez tłuszczu. – Już pra, pra babki wiedziały, że podwójny cholesterol szkodzi. Dlatego placki piecze się bez tłuszczu za to polewa tłustymi szpyrkami, albo wyrzoskami – tłumaczy Zofia Raszka, szefowa kuchni, która w Wiśle Czarnem przygotowywała już niejednokrotnie tradycyjne placki. Chętnych na smakołyki nie brakuje, bo podczas “Szpyrek” można zjeść też kołacze, kaszankę oraz kapustę popijając herbatą z miętą, melisą czy lipą, które są zebrane na beskidzkich polach. Do tego potańczyć czy wziąć udział w fantowej loterii.
Szkoła Podstawowa w Wiśle Głębcach zaprasza na „Szpyrki” 29 października 2011r. o godz. 18.00 do budynku szkoły. Rada Rodziców ze Szkoły Podstawowej w Wiśle Czarnem zaprasza 19 listopada o godz. 16.00 do Miejscowej strażnicy OSP.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.