Cieszyn… Smaczne miasto!
12.06.2007 0:00
W ubiegłą sobotę Cieszyńska Starówka stała się najsmaczniejszym miejscem w Polsce. Pośród zabytków Rynku w palącym słońcu trzynaście drużyn amatorów i cztery profesjonalistów rywalizowało o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007. Podczas gdy w powietrzu unosiły się wspaniałe zapachy przygotowywanych potraw zgromadzone tłumy bawiły się podczas artystycznego show przygotowanego przez organizatorów Śląską Organizację Turystyczną i Urząd Miasta w Cieszynie. Do zabawy zagrzewały, w ten i tak upalny dzień, uczestniczące w konkursie koła gospodyń wiejskich, gościnnie prezentujący swój regionalny repertuar zespół Śląskie Bajery z Ornontowic, dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca Slezanek oraz zespół coverowy Rivieras Show Band. Największe wrażenie na odwiedzających II Festiwal Kuchni Śląskiej zrobił zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny, który opuszczał scenę w burzy braw i okrzyków na bis. Po występie gwiazdy festiwalu odbyło się to na co wszyscy czekali, a w szczególności uczestnicy konkursu: ogłoszenie wyników. Poziom tegorocznych potraw był niezwykle wysoki stąd Jury nie miało ułatwionego zadania, jednak po licznych degustacjach i naradach ogłoszono następujące wyniki:
W kategorii profesjonalistów
Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007 otrzymała Karczma Pod Lotniskiem z Bieska Białej za majoneziki rybne na sałatce jarzynowej, polewkę piwną z twarogiem oraz przepiórkę duszoną, srebrny Durszlak zdobył Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego za roladę wołową z białymi kluskami z modrom kapustą, zupę rybną i szpajzę dwusmakową, brązowy Durszlak otrzymał Hotel Villa Verde z Zawiercia za Karpia w żurawinie, krem czosnkowy z grzankami oraz roladę wieprzową faszerowaną krupniokiem und Panszkraut.
W kategorii amatorów
Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007 otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach za chachor szałot, kotlet i kompot z bani, srebrny Durszlak zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rud w powiecie raciborskim za schab sztygarski, kluski bułczane i kapustę zasmażaną, brązowy Durszlak otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Łączki za polywke łowięzią, królika pieczonego ze śmietaną, fusate gałuszki z modrą kapustą i szpyrkami oraz budyń z sokiem malinowym.
Wszystkim zwycięzcom nagrody wręczał Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej Marian Ormaniec oraz burmistrz miasta Cieszyna Bogdan Ficek.Po ogłoszeniu wyników zgromadzoną publiczność rozśmieszała do łez Joanna Bartel, a przed końcem Festiwalu wystąpiła Orkiestra Dęta Cieszynianka.
Podczas tego niezapomnianego rodzinnego pikniku odbyła się także w miejscowym ratuszu konferencja „Potrawy kuchni regionalnej i lokalne specjały jako element promocji turystycznej”, degustacje potraw oraz swoją ofertę turystyczną prezentowały liczne stoiska promocyjne z najróżniejszych części województwa.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim za uczestnictwo i udział w II Festiwalu Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”!
Joanna Bartel pośród Jury miało pełne ręce
roześmianej do łez publiczności smacznej roboty
Karp w żurawinie Konferencja - Potrawy kuchni regionalnej
- Hotel Vila Verde i lokalne specjały jako element
promocji turystycznej
Koło Gospodyń Wiejskich Licznie zgromadzona wspaniała
- Cieszyn Mnisztwo publiczność
Nagrody wręczali - Marian Ormaniec Prezes ŚOTu
oraz Bogdan Ficek Burmistrz miasta Cieszyn
Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego
- ekipa profesjonalistów
Występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: