Będą kodyfikować kuchnię polską?
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w poniedziałek (26.11.2018) wydało komunikat, w którym zaprasza wszystkich miłośników do współpracy i zaangażowania w projekt „Kanon kuchni polskiej”/ "Polskie dziedzictwo kulinarne”.
- Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej – wyjaśnia Ministerstwo.
Jak wskazują pomysłodawcy, kodyfikacja kuchni polskiej powinna być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych oraz innych podmiotów, który w jakiś sposób mają związek z kuchnią polską, lub z jej promowaniem. Stworzenie kanonu kuchni polskiej ma być okazją do popularyzowania polskiej żywności na świecie.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.