Baranina znów królowała
Prócz potraw z baraniny Rada Zbójnickiej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim przygotowała pokazy tradycyjnego rzemiosła, popisy gry na trombicie, gajdach, rogu pasterskim. Uczestnicy imprezy mogli również zobaczyć na żywo, jak strzyże się owce oraz wziąć udział w konkursach z nagrodami.
O miano najsmaczniejszej rywalizowały potrawy ekip kucharskich z Polski, Czech i Słowacji. Najlepiej wypadł zespół "Gastroart team" Garwolin z kapitanem drużyny Markiem Rybackim i członkiem drużyny Zbyszkiem Łęgowskim. Przygotowali oni jagnięcinę z qunoyą (komosa ryżowa) na purre z czerwonej kapusty z sałatką z mieczyków i kwaśną papierówką. Pozostałe miejsca przypadły:
2. miejsce: hotel „Verde Montana” Kudowa Zdrój, kapitan drużyny Łukasz Grabowski, członek drużyny Mariusz Roch, danie: Comber Jagnięcy w chrupiącej ziołowej panierce, podany z ziemniaczanym torcikiem truflowym, w asyście sosu jałowcowo-balsamicznego i karotki Bailey’s
3. miejsce: „Unifreeze Culinary Team” Warszawa kapitan drużyny Michał Górecki, członek drużyny Robert Pęcherzewski danie: Grillowany comber jagnięcy w delikatnym sosie kurkowym aromatyzownym żubrówką w asyście podwędzanego ziemniaka faszerowanego borowikami i pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi warzywami na zielonym sosie z rukolą i szczypiorkiem
Nagroda specjalna Beskidzkiego Klubu Kulinarnego a też i wyróżnienie Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim: „Hotel Diament” Ustroń, kapitan drużyny Jakub Szlembarski, członek drużyny Krzysztof Bogdanowicz danie: Comber jagnięcy podany na grillowanym oscypku z sosem holenderskim z miętą i żurawinowym chutney.
ZOBACZ FOTOREPORTAŻ
(red.)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.