Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Akredytowanie umiejętności w ZSGH w Wiśle

Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle od 2006 r. jest członkiem Krajowej Sieci Szkół i Placówek Edukacyjnych (KSAPL), które w ramach projektu Leonardo da Vinci – Epanil przeprowadzały pilotażowe akredytowanie umiejętności i kwalifikacji zawodowych zgodnie ze standardem europejskim APL (Acreditation of Prior Learning). Do programu, oprócz „Patelnioka”, zaproszono szkoły gastronomiczne z Cieszyna, Rybnika, Jastrzębia-Zdroju, Katowic, Zabrza i Gliwic.


W marcu 2006 i 2007 r. przeprowadzono egzaminy, w których każdorazowo 6 uczniów z klas Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej potwierdziło umiejętności i kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz. W roku obecnym sieć szkół zdecydowała się poszerzyć ofertę akredytacyjną i oprócz nowych umiejętności w zawodzie kucharz akredytowano umiejętności i kwalifikacje w zawodzie kelner. Do egzaminu, który odbył się 3 IV 2007 r. przystąpiło 5 uczniów Technikum: Sylwia Rządkowska (4THb), Katarzyna Guga (4THb),
Katarzyna Trzebiatowska (3THb), Mateusz Lubojański (4THb), Sylwester Zwierniak (4TG), wykazując się wysokimi umiejętnościami w obsłudze gościa. Kwalifikacje uczniów oceniała komisja w składzie: Luiza Kezwoń, Elżbieta Bojda, Beata Iwaniuk, Sławomir Jędrzejowski (przedstawiciel Górnośląskiego Centrum Edukacyjnego).


Wszyscy uczestnicy otrzymają certyfikat wydany przez GCE uznawany w Unii Europejskiej.


Luiza Kezwoń

 


 

 

    

                   

                  

                   

źródło: ZSGH
dodał: AK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: