ZSEG Areną barmanów
- Jak zawsze było to dla naszej szkoły wielkie wydarzenie. Mieliśmy przyjemność gościć uczniów wraz z opiekunami, z wielu szkół Polski południowej oraz zaprzyjaźnionych placówek z Republiki Czeskiej. Gościliśmy również profesjonalnych barmanów ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, którzy od wielu już lat współtworzą to ważne przedsięwzięcie. Impreza ma już swoje stałe miejsce w kalendarzu naszej szkoły. Jest ona również bardzo popularna i znana w całej Polsce – cieszy się Sylwester Ochman, nauczyciel do spraw nauki zawodu ZSEG w Cieszynie.
W misternym podawaniu drinków rywalizowało ze sobą 25 młodych barmanów i barmanek. Oceniano ich w dwóch kategoriach: SHORT FANCY COCKTAIL (fantazyjny short drink o objętości do 9cl) oraz SOFT FANCY DRINK (bezalkoholowy long drink). Zawody odbywały się według międzynarodowych reguł International Bartenders Association (www.iba-world.com). - Można śmiało powiedzieć, że wiele stworzonych kreacji dorównywało drinkom barmanów zawodowych. Młodzież biorąca udział w takich zawodach ma przede wszystkim motywację do tworzenia niebanalnych kompozycji. Tą motywacją jest współzawodnictwo, zmierzenie się z kolegami i koleżankami z innych szkół i wreszcie chęć zdobycia miejsca na podium, zdobycia głównej nagrody. Dzięki takim spotkaniom wszyscy mogą podpatrywać się wzajemnie, wymieniać się pomysłami, obserwować aktualne trendy i przez to doskonalić się – mówi Sylwester Ochman dodając, że reprezentujący ZSEG Natalia Rybarska z klasy 2GU oraz Michał Białas, który w tym roku ukończył klasę 4GK wykonali bardzo udane występy ograniczając ilość punktów karnych do minimum. - Michał dzięki swojej wytrwałości i długim przygotowaniom zdobył 2. miejsce w kategorii SHORT oraz 3. miejsce w kategorii SOFT. Natalia zajęła odpowiednio 11. i 7. miejsce oraz bardzo wysokie - 3. miejsce w generalnej punktacji technicznej. Po raz kolejny nasi uczniowie udowodnili, że porządne przygotowanie techniczne jest niezbędne do odniesienia sukcesu w tego typu zawodach – zauważa Sylwester Ochman.
Jak co roku laureaci otrzymali cenne nagrody (m.in. profesjonalne kieliszki cocktailowe, sprzęt barmański), a wszyscy uczestnicy drobne upominki. Tak dużą ilość nagród można było zakupić dzięki dofinansowaniu z otrzymanemu od Starostwa Powiatowego. Surowce do przygotowania napojów mieszanych dostarczyli natomiast sponsorzy. - Przygotowaniem całej imprezy zajmowali się m.in. Bogdan Gałuszka, Urszula Zwardoń, Marzena Sokołowska, Leszek Pindur wraz z pracownikami działu administracji – mówi Sylwester Ochman podkreślając, że bez zaangażowania pracowników szkoły tak dużego przedsięwzięcia nie udało by się na jej terenie zorganizować.
(indi)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.