Zaolzie. Podkarpacie czerpie z doświadczenia „Gorolski Swobody” i Pszczyny
Spotkanie zorganizowała Izba Regionalna im. Adama Sikory przy Miejscowym Kole Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Jabłonkowie, zapraszając do udziału przedstawicieli Lokalnych Grup Działania z województwa podkarpackiego.
Do Jabłonkowa przyjechali reprezentanci dwóch LGD – „Dorzecze Wisłoka” i „Zielone Bieszczady”, a towarzyszyli im samorządowcy, producenci oraz osoby zajmujące się promocją regionów. Gospodarzami wydarzenia byli twórcy i partnerzy marki Górolsko Swoboda produkt regionalny®, od kilku lat pracujący nad jej rozwojem i rozpoznawalnością.
Podczas spotkania uczestnicy rozmawiali o tym, w jaki sposób certyfikowanie lokalnych produktów i usług może realnie wpływać na gospodarkę i życie społeczności. Zwracano uwagę, że sam znak jakości to dopiero początek a prawdziwą wartością jest współdziałanie ludzi i instytucji, które chcą wspólnie promować region i dbać o jego dziedzictwo.
Dyskusja dotyczyła również roli samorządów i lokalnych grup działania w procesie tworzenia marek regionalnych. Zaznaczano, że inicjatywy tego typu nie tylko zwiększają rozpoznawalność produktów, ale także integrują mieszkańców wokół wspólnego celu.
Część spotkania poświęcono wymianie doświadczeń. Swoje działania przedstawili między innymi wicestarosta pszczyński Damian Cieszewski i Grzegorz Cempura, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, którzy zaprezentowali koncepcję Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
O roli współpracy międzyregionalnej mówił Bogdan Kasperek, sekretarz Euroregionu Śląsk Cieszyński, natomiast Anna Maria Rumińska ze Slow Food Dolny Śląsk opowiedziała o znaczeniu autentyczności i etyki w działaniach na rzecz lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
Nie zabrakło również wystąpień gospodarzy związanych z marką Górolsko Swoboda produkt regionalny®, którzy przybliżyli jej założenia i system certyfikacji. W kuluarach odbyła się prezentacja certyfikowanych wytwórców. Goście mogli porozmawiać z nimi o ich produktach, poznać proces powstawania wyrobów i dowiedzieć się, jak uzyskanie znaku wpłynęło na ich działalność.
Wizyta w Jabłonkowie była częścią dwudniowego programu studyjnego w Mikroregionie Górolsko Swoboda, będącego efektem kontaktów nawiązanych podczas konferencji „Partnerstwo czy jednostronna korzyść” w Puławach.
Delegacja z Podkarpacia odwiedziła m.in. Czerne, Jaworzynkę i Jabłonków, gdzie spotkała się z certyfikowanymi producentami, zobaczyła lokalne muzea i ośrodki kultury oraz skosztowała regionalnych specjałów.
– Zrealizowaliśmy wszystkie cele, jakie sobie założyliśmy – podkreślił Leszek Richter, pomysłodawca i organizator spotkania. – Najważniejsze nie było samo pokazanie naszego systemu certyfikacji, ale nawiązanie relacji. Już podczas rozmów rozpoczęła się wymiana kontaktów i pomysłów między grupami działania, samorządowcami i wytwórcami. Tak, od prostego „zróbmy coś razem”, zaczyna się prawdziwa współpraca – podsumował.
indi
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
33