Zaolziacy poznają polskie góry
Wycieczka oprócz integracji (wyjechały wspólnie obie trzecie klasy) i porcji świeżego, górskiego powietrza zapewniła uczniom także solidną porcję ciekawie podanej wiedzy regionalnej. Pierwszy dzień dwudniowej wycieczki w połowie przeznaczony był na warsztaty w Koziej Zagrodzie, gdzie uczniowie podzieleni na dwie grupy poznali zarówno proces wyrobu sera góralskiego, jak i pieczenia chleba. Sporo frajdy sprawiło im własnoręczne przygotowywanie tych produktów, które później zabrały ze sobą. Większość dzieci wędrując po warsztatach na wycieczkę górską na Stary Groń po drodze zajadała upieczony przez siebie chleb.
Drugiego dnia wycieczki, po noclegu w Ośrodku Kolonijno-Wypoczynkowym Hucuł w Brennej Jatnym dzieci wyruszyły na kolejną trasę górską, tym razem na Błatnią. Ponieważ organizatorzy wycieczki umówili się z kierowcą autokaru, że przyjedzie zabrać rzeczy z ośrodka, można było z Błatniej zejść w inne miejsce. Tak więc po obiedzie zjedzonym na Ranczu Błatnia i wielkiej atrakcji, jaką dla dzieci były przejażdżki na koniu zeszli do Brennej Spalonej. Uczniowie w sumie przez dwa dni wycieczki przemierzyli 22 km beskidzkich szlaków, a z wycieczki wrócili zadowoleni i bogatsi o wiedzę, również o terenie polskiej części Śląska Cieszyńskiego.
(indi)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.