Wygrała moczka z borówek
Szlajszki, poleśniki, murzin, papinek, farfelki, buchetki ... Jaka jest tradycyjna kuchnia cieszyńska? Odpowiedź jest prosta – wyjątkowa i pełna niesamowitych smaków...
W ubiegłym roku Urząd Miejski w Cieszynie Wydział Promocji i Informacji ogłosił konkurs zachęcający do przedstawienia najlepszego przepisu na tradycyjne danie kuchni cieszyńskiej. Na konkurs wpłynęło kilkadziesiąt przepisów. Oczywiście wygrał najlepszy, choć z pewnością jury łatwego zadania nie miało.
Za najlepszy przepis na tradycyjne danie cieszyńskie jury uznało moczkę z borówek, czyli sos do klusek na parze. Przepis zgłosiła pani Teodolinda Banot z Cieszyna. Uroczyste wręczenie nagrody w postaci bonu na sprzęt AGD, którą ufundował Urząd Miejski w Cieszynie odbyło się podczas marcowej sesji Rady Miejskiej Cieszyna. Pani T. Banot gratulowali Mieczysław Szczurek burmistrz Cieszyna oraz przewodniczący Rady Miejskiej Cieszyna - Bolesław Zemła.
- Dań kuchni cieszyńskiej jest mnóstwo, jednak mało kto chce się dzielić przepisami. Chcielibyśmy zachowywać te najlepsze...– podkreślała Renata Karpińska, naczelnik Wydziału Promocji i Informacji w Cieszynie.
Pozostałe przepisy, które napłynęły na konkurs, a których było sporo - zostaną opublikowane na łamach „Wiadomości Ratuszowych”. Najlepsze trafią do kalendarza na rok 2013.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.