Wiosenny redyk na Buczu otworzył sezon pasterski w Brennej
Impreza „Redyk na Buczu” odbyła się przy szałasie – Bacówce na Buczu Państwa Bogusławy i Stanisława Jucha na ponad 400 metrowym wzniesieniu Bucze na prawym brzegu Brennicy. Redyk to uroczyste wyjście pasterzy ze stadami owiec na wypas na górskich halach (redyk wiosenny). W obrzędowości góralskiej niegdyś ważny dzień, bo rozpoczynał sezon wypasu zwierząt.
Gości przywitali przedstawiciele Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan. Prezes Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan Zygmunt Greń mówił, że cieszy się, że tradycje góralskie pasterskie są kultywowane w Brennej i że udało się na rozpoczęcie sezonu zebrać na Buczu. Po wspólnej modlitwie, tradycyjnym poświęceniu i okadzeniu owiec, goście mogli zająć się konsumpcją i pogawędkami lub słuchaniem na żywo góralskiej muzyki.
Imprezę okrasiła muzycznie „Kapela Maliniorze”. Można było spróbować regionalnej kuchni, w tym gulaszu z baraniny czy pieczonych na ogniu kiełbasek i bigosu. A kto chciał czymś po obiedzie „zasłodzić” – miał do dyspozycji regionalny kołocz. Spalić te kalorie tez można było tańcząc do nuty granej przez Zespół Fama lub udać się na spacer ścieżką dydaktyczną, która biegnie przez Bucze.
Portal OX.PL był patronem medialnym imprezy.
Natasza Gorzołka
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.