Walczyli z mięsną masą... Odbyła się szósta edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy
Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszeniem „EkoGa”. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk.
Tematem przewodnim konkursu była mięsna masa mielona wieprzowo-wołowa. W konkursie uczestniczyło 11 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski, m.in. z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Tychów, Wisły i Cieszyna, oraz z Czeskiego Cieszyna i Olomuca.
Swoją obecnością konkurs zaszczycili:
CARLOS GONZALES-TEJERA – pochodzący z Dominikany dziennikarz, smakosz i pasjonat dobrego gotowania
KAREL DRÁPAL – wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej Rejony Moraw i Śląska
Młodzi kucharze w ciągu dwóch godzin musieli przyrządzić smakowite dania, a następnie w ciągu 15 minut przygotować je do prezentacji i degustacji. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania wyglądały bardzo smakowicie!
Ocenę degustacyjną przeprowadzili: CARLOS GONZALES-TEJERA, KAREL DRÁPAL, GRZEGORZ JANICA - Restauracja „Karczma Bukowa”, JACEK DUTKA – prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, MICHAŁ RAJWA - przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Cieszynie, KAROL WACHT.
Technikę pracy uczniów oceniali: MATEUSZ KŁODA z Restauracji VIP w Cieszynie, JAN DUTKA z Restauracji „Pod lotniskiem”, MATEUSZ CZEKIERDA, KAMIL ZACHAREK, MATEUSZ SZOŁTYSEK RAFAŁ ORŁOWSKI - szefowie kuchni podbeskidzkich lokali gastronomicznych. Organizatora, ZSEG, reprezentowali: Aurelisz Dorulok z klasy 2ka oraz Damian Górski z klasy 1ks.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Karol Procner z ZSGH w Wiśle,
II miejsce – Monika Świderska z ZS nr 7 w Tychach,
III miejsce – Vojta Hacsik z Szkoły Gastronomicznej – Olomuc
Vojta Hacsik otrzymał również wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego - za aranżację potrawy na talerzu.
- Sponsorami imprezy byli: Higma Service, Hortex, Prymat, Stalgast, oraz Stowarzyszenie: „Żabi Kraj” Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego. Gratulujemy i do zobaczenia za rok na VII BKMK! - mówi Dorota Urbańczyk z ZSEG w Cieszynie.
red./mat.pras. ZSEG
Zobacz również:
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.