Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Walczyli z mięsną masą... Odbyła się szósta edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy

Mięsna masa mielona wieprzowo-wołowa- to był temat przewodni szóstej już edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy, który odbył się 29.10.2014 w Cieszynie.

Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszeniem „EkoGa”. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk.

Tematem przewodnim konkursu była mięsna masa mielona wieprzowo-wołowa. W konkursie uczestniczyło 11 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski, m.in. z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Tychów, Wisły i Cieszyna, oraz z Czeskiego Cieszyna i Olomuca.

Swoją obecnością konkurs zaszczycili:
CARLOS GONZALES-TEJERA – pochodzący z Dominikany dziennikarz, smakosz i pasjonat dobrego gotowania
KAREL DRÁPAL – wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej Rejony Moraw i Śląska

Młodzi kucharze w ciągu dwóch godzin musieli przyrządzić smakowite dania, a następnie w ciągu 15 minut przygotować je do prezentacji i degustacji. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania wyglądały bardzo smakowicie!

Ocenę degustacyjną przeprowadzili: CARLOS GONZALES-TEJERA, KAREL DRÁPAL, GRZEGORZ JANICA -  Restauracja „Karczma Bukowa”, JACEK DUTKA – prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego,  MICHAŁ RAJWA - przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Cieszynie, KAROL WACHT.

Technikę pracy uczniów oceniali:  MATEUSZ KŁODA z Restauracji VIP w Cieszynie, JAN DUTKA z Restauracji „Pod lotniskiem”, MATEUSZ CZEKIERDAKAMIL ZACHAREK, MATEUSZ SZOŁTYSEK RAFAŁ ORŁOWSKI - szefowie kuchni podbeskidzkich lokali gastronomicznych. Organizatora, ZSEG, reprezentowali: Aurelisz Dorulok z klasy 2ka oraz Damian Górski z klasy 1ks.

Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Karol Procner z ZSGH w Wiśle,
II miejsce – Monika Świderska z ZS nr 7 w Tychach,
III miejsce – Vojta Hacsik  z Szkoły Gastronomicznej – Olomuc

Vojta Hacsik  otrzymał również wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego - za aranżację potrawy na talerzu.

- Sponsorami imprezy byli: Higma Service, Hortex, Prymat, Stalgast, oraz Stowarzyszenie: „Żabi Kraj” Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego. Gratulujemy i do zobaczenia za rok na VII BKMK! -  mówi Dorota Urbańczyk z ZSEG w Cieszynie.

red./mat.pras. ZSEG
 

Zobacz również:

Kulinarny sukces ucznia ZSGH w Wiśle

źródło: OX.PL/mat.pras.
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: