Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Tak smakuje Śląsk!

To była już 23. edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. W wydarzeniu uczestniczyła Joanna Bojczuk - członek Zarządu Województwa Śląskiego. Nie zabrakło smaków ze Śląska Cieszyńskiego.

Do zmagań konkursowych przystąpiło 9 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 52 produkty. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów i dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisje przyznały dwa dodatkowe wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.

Wyniki konkursu:

Najlepsza potrawa regionalna:

I miejsce - kartoffelsalat oraz tradycyjna rolada śląska z czornymi kluskami i modrą kapustą - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek”
II miejsce - germuszka oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modra kapusta – KGW Popielów - Radziejów
III miejsce - zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
Wyróżnienie

polewka i kućmok – Koło Gospodyń Wiejskich „Pradlanki”
kompot z pieczek i groch z pieczkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią
I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

nie przyznano nagrody

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko
Podkategoria: miody

I nagroda: „Pasieka w Sercu Jury” Mariusz Zagała za miód nawłociowy
Wyróżnienia:

PPHU Stanisław Panek za pasztetową w jelicie naturalnym
Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony
II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe
Podkategoria: przetwory warzywne

nie przyznano

Podkategoria: przetwory zbożowe

I nagroda: Wytwórnia Makaronów Stefan Friedek za nudle śląskie
I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika
Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki
I nagroda: PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny za rogaliki częstochowskie
Wyróżnienia:

Agromrówka Tomasz Mrowiec za buchtę drożdżową z owocami i posypką
Ryszard Tkacz Wyroby Cukiernicze za będziński wianuszek dożynkowy
Podkategoria: napoje bezalkoholowe

nie przyznano

III. Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Winnica Laguna Lech Sikora za wino Motyle
Wyróżnienia:

Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”
Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu
KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika
IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka za pszczyńskie grzybki
Wyróżnienia:

Krystyna Halabowska za olej z ostropestu
Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki
Nominacje do nagrody „Perła 2023” otrzymały następujące produkty:

Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne
Miód leśny – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok
Ogórki omy Hildy – Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko
Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”
Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek
oraz potrawy:

zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.
Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Wielki Finału Konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 28 września 2024 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.

źródło: ox.pl
dodał:

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: