Szpital likwiduje kuchnię
Od pierwszego grudnia cieszyński szpital likwiduje kuchnię i pralnię. Ich obowiązki przejmą firmy zewnętrznie. To była konieczność – podkreśla dyrektor cieszyńskiego szpitala Anna Bednarska Czerwińska. Wybór firmy cateringowej jest dla szpitala także tańszym rozwiązaniem niż gruntowny remont kuchni. Teraz ma być taniej i lepiej – dodaje dyrektor
W chwili obecnej dzienna stawka żywieniowa w cieszyńskim szpitalu wynosił około 15 złotych. Firmy, które już się zgłaszają do lecznicy z ofertami – zapewniają, że za mniejsze pieniądze przygotują pełnowartościowe posiłki.
Pacjenci, z którymi rozmawialiśmy nie narzekają na szpitalną kuchnię. A nawet ją chwalą.
Jednak ci, którym za mało jest szpitalnego wiktu często odwiedzają szpitalny bufet.
Mówiła nam Elżbieta Sikora prowadząca w szpitalu bar.
Jak zapowiada dyrektor szpitala, nikt w wyniku zmian nie straci pracy. Osoby pracujące w kuchni przejmie firma cateringowa. Zatrudnieni w pralni przejdą na inne oddziały szpitalne.
Jan Bacza
FOTO
Takich pyszności w szpitalu nie będzie, niemniej firmy bijące się o catering zapewniają smaczne i tanie posiłki.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
