Szósta edycja - wyzwanie dla barmanów
Już 3 czerwca w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Macierzy Ziemi Cieszyńskie w Cieszynie o mistrzowskie tytuły rywalizować będą uczestnicy szóstej edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów.
Pomału rok szkolny dobiega końca. Uczniowie poprawiają stopnie, nadrabiają zaległości, albo myślą o nadchodzących wakacjach. Wśród nich są również tacy, którzy nerwowo zaglądają do kalendarza i liczą dni do „barmańskich zmagań”. Komponują coraz to bardziej wymyślne "mikstury" i ćwiczą, ćwiczą, ćwiczą... W końcu trening czyni mistrza.
Przypomnijmy – konkurs organizowany jest dla pełnoletnich uczniów szkół policealnych i średnich o profilu gastronomiczno-hotelarskim. W konkursie mogą wziąć udział maksymalnie 2 osoby z jednej szkoły. - Swój udział w VI Beskidzkim Konkursie Młodych Barmanów zgłosiło 11 szkół. W tym roku naszą placówkę reprezentować będą uczniowie klasy drugiej – wyjaśnia Sylwester Ochman z ZSEG w Cieszynie.
Nagrody z pewnością stanowią kuszącą propozycję, zapowiada się więc zacięta rywalizacja. Na najlepszych czeka kurs barmański, dobrej jakości sprzęt i szkło.
- Celem przedsięwzięcia jest promocja profesjonalnego barmaństwa, zdobycie nowych umiejętności przez uczniów, rozwijanie zainteresowań, propagowanie alternatywnego sposobu spożywania napojów alkoholowych, a także promowanie zdrowej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy – informują organizatorzy.
Konkurs rozpocznie się 3 czerwca wraz z godziną 10.00. Uczestnicy będa mieli za zadanie skomponowanie napojów mieszanych, w kategorii: Soft Drink Smoothies (bezalkoholowy long drink o konsystencji granity –szejka, przygotowany w blenderze elektrycznym z dużą ilością kruszonego lodu, obowiązkowo z użyciem min. 2cl Monin Puree owocowego) oraz Short Fancy Drink (fantazyjny alkoholowy drink o objętości do 9cl). Drinki będą oceniane przez 2 komisje: techniczną i degustacyjną. Oprócz nagród w poszczególnych kategoriach, przyznane zostaną nagrody specjalne: za najlepszą technikę pracy oraz, za najlepszą dekorację drinka z kategorii Soft Drink Smothies.
Organizatorami konkursu podobnie jak w latach ubiegłych są: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży “EkoGa”, przy współudziale Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
BsK
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.