Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Słowacy w baraninie najlepsi

Słowaccy kucharze z hotelu Marlena w Oszczadnicy okazali się najlepsi w podawaniu baraniny. W sobotę w Ustroniu odbyły się Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Sebastian Krauzowicz oceniał smak, wygląd i aromat dań serwowanych przez dziesięciu kucharzy.

Juror_01 21 sek.
 

Przysmakami z jagnięcego mięsa zachwycali się również turyści, bo baranina to rzadki specjał na polskich stołach.

Sonda 44 sek
 

Turyści w kolejce po kawałek polskiej jagnięciny ustawiali się do Andrzeja Pilcha z Wisły Malinki. Mięsa dla wszystkich niestety nie wystarczyło.

Kucharz 21 sek.
 

Zdobycie baraniny w środku lata to wyjątkowo trudna sprawa- podkreśla Józef Michałek ze spółdzielni "Gazdowie". Dużo łatwiej o jagnię na wiosnę.

Michalek_02 24 sek.
 

Paradoks polega na tym, że polskie, dobre mięso wysyłane jest na Zachód. Tymczasem do nas trafia gorsza jagnięcina z ... Nowej Zelandii. Wszystko dlatego, że mięso z barana przestało być modne na krajowych stołach.

Michalek_01 27 sek.
 

Żeby takie niebo w gębie przygotować trzeba się znać mówi Sebastian Krauzowicz-  w Ustroniu juror, zawodowo kucharz z Zakopanego.

Juror_02 27 sek
 

Aby promować wyroby z mleka owcy oraz mięso - w Beskidach trwa program Owca Plus. Ma on zachęcać górali do odnowienia tradycji pasterskich. Choć program kończy się w tym roku górale liczą na dalsze dofinansowanie z wojewódzkiego budżetu. Na Śląsku Cieszyńskim programem mają być objęte m.in. hale na Stecówce, Cienkowie i Małej Czantorii.

Jan Bacza

zobacz fotoreportaż>>>
 

źródło: RADIO 90
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: