Słowacy w baraninie najlepsi
Słowaccy kucharze z hotelu Marlena w Oszczadnicy okazali się najlepsi w podawaniu baraniny. W sobotę w Ustroniu odbyły się Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Sebastian Krauzowicz oceniał smak, wygląd i aromat dań serwowanych przez dziesięciu kucharzy.
Przysmakami z jagnięcego mięsa zachwycali się również turyści, bo baranina to rzadki specjał na polskich stołach.
Turyści w kolejce po kawałek polskiej jagnięciny ustawiali się do Andrzeja Pilcha z Wisły Malinki. Mięsa dla wszystkich niestety nie wystarczyło.
Zdobycie baraniny w środku lata to wyjątkowo trudna sprawa- podkreśla Józef Michałek ze spółdzielni "Gazdowie". Dużo łatwiej o jagnię na wiosnę.
Paradoks polega na tym, że polskie, dobre mięso wysyłane jest na Zachód. Tymczasem do nas trafia gorsza jagnięcina z ... Nowej Zelandii. Wszystko dlatego, że mięso z barana przestało być modne na krajowych stołach.
Żeby takie niebo w gębie przygotować trzeba się znać mówi Sebastian Krauzowicz- w Ustroniu juror, zawodowo kucharz z Zakopanego.
Aby promować wyroby z mleka owcy oraz mięso - w Beskidach trwa program Owca Plus. Ma on zachęcać górali do odnowienia tradycji pasterskich. Choć program kończy się w tym roku górale liczą na dalsze dofinansowanie z wojewódzkiego budżetu. Na Śląsku Cieszyńskim programem mają być objęte m.in. hale na Stecówce, Cienkowie i Małej Czantorii.
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.