Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Słodka Wielkanoc last minute. Przepis na baranka i cytrynową babkę wielkanocną

Choć przygotowujemy się do świąt zazwyczaj wcześniej, to zdarzyć się może, że złapaliśmy mały poślizg, zwany również niedoczasem. Przykładowo – nie mamy baranka czy babki, a tu sklepy w większości po 13:00 zamknięte. Mamy dla Was dwa proste przepisy na wielkanocnego baranka i cytrynową babkę.

Oba przepisy można zrobić łatwo, nawet nie posiadając w domu żadnych narzędzi, prócz trzepaczki, miski, której raczej nikomu nie brakuje. Również składniki są proste: masło (lub margaryna, w końcu inflacja, ewentualnie olej, choć też drogi), jaja, mąka, cukier, proszek do pieczenia i cytryna.

Jedyne, czego potrzebujemy do baranka, to foremka, a do babki wystarczy keksówka, jeśli nie mamy formy z kominem.

Oba przepisy sprawdziłam – zawsze wychodzą i każdemu, więc bez obaw odpalajmy piekarniki.

 

Przepis na baranka z ciasta biszkoptowego

To przepis, który - jak większość najlepszych znanych mi przepisów - zapisany jest na kartce pogiętej niemożebnie i poplamionej – ale to znaczy w użyciu. Od czasów PRL lub dłużej… Podobnie jak przechodzące z pokolenia na pokolenie żeliwne formy.

Biszkopt wychodzi smaczny i dobrze trzyma formę. Bez obaw można zjeść go w drugi dzień świąt.

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki z jedną łyżką mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub waniliowego

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier (i cukier wanilinowy) i utrzepać (nie musi być sztywna piana). Do żółtek dodać sok z cytryny i proszek do pieczenia i utrzeć aż nieco zgęstnieje i zbieleje. Do białek delikatnie wlać żółtka i stopniowo wymieszać mieszadłem. Dodać przesianą mąkę i również stopniowo delikatnie wymieszać. Wlać do ok. ¾ wysokości formy uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną i przesypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku na średnim poziomie (gazowy piekarnik starszego typu to poziom 3-4, elektryczny ok. 180 stopni góra-dół bez termoobiegu) aż się zarumieni (około 35 minut). Po ostygnięciu wyciągnąć delikatnie z formy. Można polać lukrem (cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny lub białka ubić z cukrem pudrem - tzw. lukier królewski) lub posypać cukrem pudrem.

Lukier królewski:

1 białko ubić z 150 g cukru pudru, dodać parę kropli soku z cytryny.

Przepis na cytrynową babkę wielkanocną

  • 200 g masła, oleju lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 180 g drobnego cukru (lepszy drobny, ale zwykły też da radę)
  • Szklanka (ok. 160 g) mąki pszennej tortowej
  • Pół szklanki (90 g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeżo otarta skórka 1 cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Jajka najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki – łatwiej się ubijają. Masło roztopić i lekko przestudzić, ale powinno być lekko ciepłe.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (mikserem ręcznym zajmie to około 10-15 minut). Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Mieszać szpatułką drewnianą. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Powoli wlać masło, mieszając delikatnie. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub mąką). Piec 45 minut (do suchego patyczka!) w temperaturze 170- 175 stopni w (góra-dół bez termoobiegu, z termoobiegiem ustawić jakieś 155 - 160 stopni).

 Lukier cytrynowy: sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem.

 

Macie już baranka lub własnoręcznie upieczone wielkanocne ciasto? A może udało się Wam przygotować ciasta z naszego przepisu last minute? Pochwalcie się, przesyłając nam zdjęcia przez FB (portalox)– wszystkie opublikujemy!

 

Natasza Gorzołka

 

źródło: ox.pl
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: