Słodka Wielkanoc last minute. Przepis na baranka i cytrynową babkę wielkanocną
Oba przepisy można zrobić łatwo, nawet nie posiadając w domu żadnych narzędzi, prócz trzepaczki, miski, której raczej nikomu nie brakuje. Również składniki są proste: masło (lub margaryna, w końcu inflacja, ewentualnie olej, choć też drogi), jaja, mąka, cukier, proszek do pieczenia i cytryna.
Jedyne, czego potrzebujemy do baranka, to foremka, a do babki wystarczy keksówka, jeśli nie mamy formy z kominem.
Oba przepisy sprawdziłam – zawsze wychodzą i każdemu, więc bez obaw odpalajmy piekarniki.
Przepis na baranka z ciasta biszkoptowego
To przepis, który - jak większość najlepszych znanych mi przepisów - zapisany jest na kartce pogiętej niemożebnie i poplamionej – ale to znaczy w użyciu. Od czasów PRL lub dłużej… Podobnie jak przechodzące z pokolenia na pokolenie żeliwne formy.
Biszkopt wychodzi smaczny i dobrze trzyma formę. Bez obaw można zjeść go w drugi dzień świąt.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki z jedną łyżką mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub waniliowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier (i cukier wanilinowy) i utrzepać (nie musi być sztywna piana). Do żółtek dodać sok z cytryny i proszek do pieczenia i utrzeć aż nieco zgęstnieje i zbieleje. Do białek delikatnie wlać żółtka i stopniowo wymieszać mieszadłem. Dodać przesianą mąkę i również stopniowo delikatnie wymieszać. Wlać do ok. ¾ wysokości formy uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną i przesypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku na średnim poziomie (gazowy piekarnik starszego typu to poziom 3-4, elektryczny ok. 180 stopni góra-dół bez termoobiegu) aż się zarumieni (około 35 minut). Po ostygnięciu wyciągnąć delikatnie z formy. Można polać lukrem (cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny lub białka ubić z cukrem pudrem - tzw. lukier królewski) lub posypać cukrem pudrem.
Lukier królewski:
1 białko ubić z 150 g cukru pudru, dodać parę kropli soku z cytryny.
Przepis na cytrynową babkę wielkanocną
- 200 g masła, oleju lub margaryny
- 4 duże jajka
- 180 g drobnego cukru (lepszy drobny, ale zwykły też da radę)
- Szklanka (ok. 160 g) mąki pszennej tortowej
- Pół szklanki (90 g) skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeżo otarta skórka 1 cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Jajka najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki – łatwiej się ubijają. Masło roztopić i lekko przestudzić, ale powinno być lekko ciepłe.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (mikserem ręcznym zajmie to około 10-15 minut). Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Mieszać szpatułką drewnianą. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Powoli wlać masło, mieszając delikatnie. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub mąką). Piec 45 minut (do suchego patyczka!) w temperaturze 170- 175 stopni w (góra-dół bez termoobiegu, z termoobiegiem ustawić jakieś 155 - 160 stopni).
Lukier cytrynowy: sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem.
Macie już baranka lub własnoręcznie upieczone wielkanocne ciasto? A może udało się Wam przygotować ciasta z naszego przepisu last minute? Pochwalcie się, przesyłając nam zdjęcia przez FB (portalox)– wszystkie opublikujemy!
Natasza Gorzołka
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.