Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Śląskie Smaki w Koszęcinie

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kończyc Wielkich reprezentowały Śląsk Cieszyński podczas 12. Edycji festiwalu kulinarnego Śląskie Smaki. W Bitwie Smaków uczestnicy walczą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny i brązowy durszlak. Panie zachwyciły jurorów m.in. pysznymi kołaczykami z jabłkami. W tym roku współorganizatorem imprezy był Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, w którego siedzibie w Koszęcinie odbył się festiwal. W kategorii Szkół Gastronomicznych zwyciężyli uczniowie z ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim. W konkursie kulinarnym amatorów tytuł Eksperta Śląskich Smaków zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Wygody. Zwycięskim daniem były pierogi z kapustą i grzybami leśnymi. W kategorii profesjonaliści główną nagrodę, czyli złoty durszlak otrzymali kucharze z Dąbrowy Górniczej, Sebastian Guziur i Damian Broda. Jury zachwyciło się ich wariacją smakową na temat śląskiego żurku. Zdjęcia Jan Bacza
źródło: ox.pl
dodał:
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: