Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Skoczów był pod władzą zbójów

W miniony weekend (14-15 lipca br.) władza w Skoczowie należała do zbójników, którzy wprawdzie trochę pohałasowali, strzelając z armat i karabinów, ale nakarmili również pysznym zbójeckim jedzeniem.

Skoczów zapełnił się zbójnikami za sprawą IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej. Zawładnęli Skoczowem już w piątkowe popołudnie, kiedy zbój Jan Sztefek przejął z rąk burmistrz Janiny Żagan klucze do miasta (Pisaliśmy: W Skoczowie rządzą zbóje )

Właściwe świętowanie zaczęło się jednak Wieczorem. Na skoczowskim rynku zabrzmiały folkowe dźwięki Kapeli Bartka Rybki z Koniakowa. Rozstrzygnięty został także konkurs na „Zbójnicki Łakoć”, który wygrały gospodynie z Wiślicy wielowarstwowym tortem. Tuż za nimi uplasowały się gospodynie z Kowali, trzecie były zaś panie z Ochab. Jednak to w sobotę (14.07) przeprowadzona została najważniejsze konkurencja kulinarna IV Międzynarodowego Konkursu Kuchni Zbójnickiej (Zobacz fotoreportaż: Festiwal Kuchni Zbójnickiej). Kucharze z Czech, Niemiec i Słowacji przygotowali potrawy z jagnięciny, które następnie kosztowało ośmioosobowe jury. Spośród dań 12 konkurujących ekip najlepsza okazała się potrawa kucharzy z Hotelu Kristoff z Blizanowa (koło Kalisza) - Waldemara Trzciołka i Wojciecha Roszyka, którzy przyrządzili iście królewskie danie. Był to comber jagnięcy marynowany w czosnku niedźwiedzim, pesto z rukoli i rozmaryn polany ciepłą galaretką z buraka, puree z dyni i proszkiem z pumperniklu oraz suszonych grzybów. Do tego duszona szalotka z kasztanem jadalnym w sosie. Drugie miejsce zajął Team Niemcy - Oliwer Kramp i Benno Sasse, a trzecie Grzegorz Juda i Bodan Idec z Hotelu Korona w Sandomierzu. Nagrodą dla zwycięzców konkursu jest nominacja do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. Otrzymali także złotą ciupagę wykonaną z 24 karatowego złota.

Zabawa na skoczowskim rynku, rozpoczęta wystrzałem armatnim, również była smakowita. Poczynając od przyrządzonego  przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i uczniów szkół gastronomicznych na ogromnej patelni gulaszu jagnięcego, kończąc na muzyce góralskiej, "Kolorowej Wiosce" dla dzieci, konkursach i zabawach.

Organizatorem IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej był Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miejski w Skoczowie i Miejskie Centrum Kultury „Integrator” w Skoczowie.

(red.)

źródło: OX.PL/mat.pras.
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: